Cu siguranță aceasta Salată de murături asortate la borcan pentru iarnă fără oțet și fără conservanți vor fi deliciul perfect alături de niște fripturi consistente pe timp de iarnă. Sunt mult mai sănătoase decât cele puse în oțet.
Sunt pline de vitamina C, probiotice, fibre solubile, așadar un aport nutritiv sănătos pentru organism. Metoda tradițională cea pe care v-o prezint astăzi presupune Ingredientele principale adică legumele, sare și ierburi aromatice plus condimente.
De obicei se pun în borcane mari sau în butoaie iar proporția legumelor pentru pus la murat este variabilă și depinde de gusturi, mie îmi place să pun cantități aproximativ egale din toate și borcanele să arate frumos.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas pentru o reușită garantată.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spălăm bine toate legumele, cele care trebuiesc curățate de coaja, o îndepărtăm.
Tăiem legumele julienne, felii potrivite. Hreanul, țelina și morcovul, le curățăm și le tăiem fâșii. Punem într-un castron toate legumele tăiate julienne, adăugăm 5 linguri de zahăr și le amestecăm ușor. Lăsăm deoparte pentru jumătate de oră, timp în care le mai amestecăm de câteva ori să se înmoaie ușor.
Pe fundul borcanului punem mărarul uscat, frunzele de vișin, aranjăm legumele în borcane astfel încât să nu lăsăm prea mult spațiu între ele presându-le ușor. Vedem la final câte borcane vor ieși, asta în funcție de cât de mari sunt borcanele.
În cazul în care doriți să îi dați puțină culoare, puteți adăuga câte o felie de sfeclă. Eu am făcut și cu și fără.
Turnăm apă peste ele până în gât, apoi colectăm apa și o cântărim. Pentru fiecare litru de apă vom folosi câte o lingură sănătoasă de sare, asta înseamnă aproximativ 25 de g/lingură.
Adăugăm sarea, boabele de piper, boabele de muștar și amestecăm până se dizolvă complet sarea.
Turnăm uniform saramura peste legume, scuturăm ușor borcanele astfel încât să iasă tot aerul afară. Punem capacele și direct cu ele în cămară pe o tavă. Ele vor fermenta și cu siguranță vor da pe afară. Nu vă faceți griji, e perfect normal.
Sunt bune abia după o lună de mâncat, dar sunt de 1000 de ori mai sănătoase decât cele din comerț care sunt pline de oțet și conservanți.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru multe alte rețete pentru iarnă, găsiți în secțiunea conserve și murături sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Pentru multe alte rețete de Garnituri, preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.