Shakshuka, mic dejun tradițional evreiesc
Shakshuka, un mic dejun excelent, la care nu m-aș fi gândit vreodată să fie atât de bun. Deși nu de puține ori aș fi avut ocazia să îl servesc, nu știu de ce m-am ferit până astăzi de el. Din câteva ingrediente simple și la îndemâna oricui, putem avea un mic dejun extraordinar. Este ideal pentru zilele răcoroase de toamnă și nu trebuie să fii artist emerit în domeniul gastronomiei ca să reușești să-l prepari.
Eu îl asemăn cu pilaful sârbesc, cu ghiveciul de legume pe care ni-l făcea bunica la micul dejun. Singura diferență este că Shakshuka are ouăle ochiuri, iar bunica le spărgea și le împrăștia în ghiveci.
Ingrediente Shakshuka, mic dejun tradițional evreiesc:
– 200 g ardei gras roșu/capia/gogoșar
– 100 g ceapă albă
– 400 g roșii
– 50 ml ulei de măsline
– 2-3 căței de usturoi
– 1 linguriță de fulgi de chilli
– 1 linguriță de cumin
– 4 ouă
– 80 g măsline Kalamata
– Pătrunjel
– Oregano
– Ceapă verde
– Sare și piper după gust
Mod de preparare Shakshuka, mic dejun tradițional evreiesc:
Curățăm ceapa, ardeiul și usturoiul. Ardeiul și ceapa le tăiem julienne, usturoiul mărunt și le punem la călit cu ulei de măsline și puțină sare.
Urmează apoi să opărim roșiile, iar pentru asta, punem o cratiță cu apă să fiarbă. Punem roșiile crestate ușor în apa care fierbe câteva secunde, după care le scoatem în apă rece.
Le decojim și le tăiem cuburi. Adăugăm roșiile peste compoziția de ardei, alături de măsline și condimente.
Continuăm să gătim până se formează un sos.
Facem 4 găuri în care punem ouăle și le acoperim cu un capac pentru 3-4 minute sau cât este nevoie pentru coagularea albușului.
Servim cu frunze de oregano și ceapă verde tăiată rondele.
Simplu, nu-i așa? Spor la treabă și poftă bună!