Ștrudel/ plăcintă întoarsă cu dovleac și scorțișoară

( 4 out of 5 )
Loading...
  • -16 pServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 40 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Ștrudel/ plăcintă întoarsă cu dovleac și scorțișoară

Despre ștrudelul cu dovleac și scorțișoară aș tot putea vorbi! E unul din preferatele mele și culmea deși e preferat, îl mănânc mai mult în perioada toamnă și iarnă. Probabil că e de sezon, nici nu am dat importață, cert e că așa mi-a rămas întipărit pe retină din copilărie. Dar acum când stau și mă gândesc, mai toate aluaturile erau consumate în această perioadă, pentru că primăvara și vara consumam de cele mai multe ori fructele proaspete.

Acasă noi ii spuneam plăcintă întoarsă și se făcea atât sărată cu brânză telemea, cu cartofi cu varză sau dulce cu brânză dulce, mere, prune, cireșe sau cu nuci.
Astăzi dau timpul înapoi cu vreo 30 de ani și îmi aduc aminte că întotdeauna fără excepție eu eram cel care mă ocupam de ștrudelele din casa noastră, familia fiind foarte încântată de aptitudinile mele, deși ei vroiau să mă facă preot :))))

Alte rețete de ștrudel:

Strudel/ placinta întoarsă cu mere, nuci coapte și stafide

Ingrediente aluat pentru ștrudel cu dovleac și scorțișoară:

  • 500 g făină albă 000
  • 330-320 ml apă in funcție de făină
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui + uns
  • suprafața de lucru și aluatul
  • 3 linguri oțet de 9 grade
  • 1/2 linguriță sare

Ingredinete unplutură ștrudel cu dovleac și scorțișoară: 

  • 2 kg dovleac Plăcintar
  • 150 g unt
  • 300 g zahăr tos
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • Un praf de sare

Mod de preparare ștrudel / plăcintă întoarsă cu dovleac și scorțișoară

Mod de preparare umplutură:

Prima dată pregătim dovleacul, pe care îl curățăm de coajă și semințe, îl răzuim și îl punem la călit în unt până se înmoaie. Adăugăm restul ingredientelor și mai călim până se leagă compoziția.

Mod de preparare aluat:

Punem făina intr-un castron, facem o adâncitură și punem restul ingredientelor. Frământăm până obținem un aluat elastic, care se desprinde de pe pereții vasului. Îl ungem cu ulei, îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsam să se odihnească pentru o oră.

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade

Împărțim aluatul în 4, ungem un plan de lucru cu ulei și îl apăsăm cu degetele de la mijloc spre exterior atât cât permite el, îl ungem cu ulei și iar presăm cu degetele până prinde o formă dreptunghiulară

după care de la mijloc băgăm mâna pe sub el și îl intindem spre exterior, până obținem un aluat subțire astfel încât să se vadă planul de lucru. Facem la fel și cu celelalte 3 părți de aluat. Aluatul trebuie mereu uns cu ulei, după fiecare procedură.


Umplem aluatul obținut în partea inferioară cu câte un sfert din compoziția de dovleac, ca un șir și rulăm cât să acopere compoziția, ungem cu ulei, după care băgăm marginile înăuntru și rulăm până se termină aluatul.


Dăm forma unui melc, venim și cu a doua bucată, continuăm ruloul de la capătul primei bucăți, ungem cu ulei.


Facem 2 rulouri la fel și cu celălalt aluat rămas.

Băgăm la cuptor pentru 30-35 de minute sau până se rumenește frumos.

Servim cu zahăr pudră. Gustos și ușor de făcut, dar nu vă mai țin în loc și vă spun spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password