Acest Ștrudel sârbesc cu nucă este un desert delicat și rafinat, care cucerește prin simplitate și arome autentice.
Foi fine, subțiri și ușor crocante, sunt împăturite cu grijă pentru a îmbrățișa o umplutură generoasă de nucă măcinată. Umplutura, aromatizată subtil cu coajă de lămâie, aduce un gust echilibrat, îmbinând bogăția nucii cu prospețimea notelor citrice.
La cuptor, ștrudelul capătă o nuanță aurie și o textură care se topește în gură, cu fiecare strat dezvăluind o combinație perfectă de frăgezime și cremozitate.
Ideal pentru mesele de sărbătoare sau pentru a însoți o băutură caldă, acest ștrudel este un simbol al tradiției și al deserturilor făcute cu pasiune și migală.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru umplutura de nucă:
Ingrediente pentru aluat:
Pentru uns:
Mod de preparare pentru umplutură:
Punem laptele într-o crăticioară și îl înfierbântăm. Adăugăm zahărul, coaja de lămâie și mierea. Amestecăm până se topește zahărul.
Încorporăm nuca și omogenizăm.
Adăugăm și biscuiții mai întâi jumătate din cantitatea totală și după în funcție de cât de consistentă e compoziția. Ea trebuie să fie ușor manevrabilă și de întins. O dăm deoparte.
Mod de preparare pentru aluat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
În bolul unui castron încăpător punem făina cernuta și facem o gaură în ea. Adăugăm zahărul, laptele și drojdia. Amestecăm ușor cât să se umezească și o dăm deoparte pentru 10 minute.
Încorporăm uleiul, praful de sare și amestecăm cu o spatulă până aceasta devine ineficientă, apoi trecem la frământatul manual până obținem un aluat omogen și ceva mai consistent. Nu mai adăugați lichid este ok așa.
Împărțim aluatul în două părți egale, dăm forma bilelor și îl punem pe un plan uns cu puțin ulei și acoperit cu o folie pentru 15 minute să se odihnească.
Pe un plan de lucru uns cu puțin ulei întindem fiecare bilă cu dimensiunea de 25/25 cm și ungem cu jumătate din cantitatea de unt. Facem la fel și cu cealaltă bilă.
Împăturim aducând marginile de sus în jos și cea de jos în sus până la jumătate.
Apoi de la dreapta la stânga împăturim așa cum se vede în fotografie.
Facem la fel și cu cealaltă bilă și le punem pe o farfurie unsă cu puțin ulei și acoperite la frigider pentru 15 minute.
Ungem din nou planul de lucru cu puțin ulei și întindem fiecare foaie cu dimensiunea de 35/45 cm. Ungem cu jumătate din cantitatea de nucă și rulăm de la stânga la dreapta așa cum se cere, lăsând 2 cm fără a fi rulat.
Mutăm rolul în partea stângă și întindem și cealaltă bucată de aluat până în marginea celuilalt astfel încât să facă priză ca și când ar fi o singură foaie, ungem cu nucă și rulăm până la capăt.
Punem o o hârtie de copt și băgăm cu tot cu hârtie în tavă. Lăsăm la dospit pentru jumătate de oră acoperit cu o folie de prospețime.
Ungem cu gălbenușul amestecat cu lapte și dăm la cuptor pentru 40 de minute.
Scoatem din cuptor și transferăm pe un grătar să se răcească complet. Apoi putem felia.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru multe alte rețete de patiserie cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea produse de patiserie, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.