Tort Senator cu afine și iaurt este un desert răcoritor cu blat de vanilie bine însiropat, mousse de iaurt și afine proaspete care pe noi ne-a încântat tare mult.
Blatul umed bine însiropat cu sirop de lămâie, straturi generoase de mousse de iaurt, mousse de afine și afine proaspete totul finalizat cu o glazură oglindă de ciocolată albă.
Desertul perfect pentru orice ocazie și deși necesită o oarecare manoperă, rezultatul e uimitor de bun și de delicios.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
INGREDINETE:
Pentru blat:
Pentru mousse de afine:
Pentru mousse-ul de iaurt:
Extra:
Pentru sirop:
Pentru glazură de ciocolată albă:
MOD DE PREPARARE:
Pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 20/24 cm
Mixăm gălbenușurile cu uleiul, apa și extractul de vanilie până se spumează ușor.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 20-21 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 2-3 minute în tava în care s-a copt, apoi îl răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Dăm blatul la rece pentru jumătate de oră. Facem asta ca să îl putem felia mai bine.
Tăiem blatul în 3 părți egale.
Pentru mousse-ul de afine:
Punem gelatina la hidratat în apa rece.
Punem afinele, zahărul, sucul de lămâie într-o crăticioară și punem la foc mic până se topește zahărul. Nu fierbeți mai mult de 30-40 de secunde din momentul în care a început să clocotească.
Mixăm bine cu ajutorul unui blender de mână.
Trecem prin sită.
Adăugăm gelatina hidratată direct în piureul cald obținut și amestecăm până se topește complet. Dăm deoparte să ajungă la temperatura camerei.
Pentru mousse-ul de iaurt:
Punem gelatina la hidratat în apa rece.
Punem iaurtul care musai trebuie să fie la temperatura camerei cu zahărul și amestecăm ușor până se topește complet.
Pentru sirop:
Punem coajă, sucul, zahărul și apa într-o crăticioară și dăm un clocot. Dăm deoparte și îl lăsăm să se răcească complet.
Asamblare:
Punem smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul pudră de la ambele mousse-uri. Batem cu ajutorul unui robot de bucătărie până se întărește. Nu bateți prea mult ca se taie. O împărțim în două părți egale.
Topim gelatina la microunde și o încorporăm în iaurt, amestecăm energic pentru a se distribui uniform.
Încorporăm treptat o parte de frișcă în compoziția de iaurt amestecând ușor cu mișcări largi până se o colorează perfect.
Facem la fel și cu frișca rămasă și o adăugăm treptat în compoziția de afine rece, amestecăm ușor după fiecare tură până compoziția devine omogenă.
De aici după ce am terminat mousse-urile ne mișcăm rapid.
Punem un blat, însiropat cu o treime din cantitatea totală de sirop, o treime din cantitatea de mousse de iaurt, o treime din cantitatea de afine, o treime din cantitatea de mousse de afine și facem la fel și cu celelalte până terminăm. Dăm la rece pentru o jumătate de oră.
Afinele trebuiesc presate ușor în mousse-ul de iaurt.
Pentru glazură de ciocolată albă:
Punem gelatina la hidratat în 30 de mililitri de apă rece.
Într-o crăticioară punem diferența de apa cu zahărul la fiert la foc mic pentru exact 2 minute din momentul în care începe să fiarbă sau până se topește zahărul
Dăm jos de pe foc, adăugăm smântâna și amestecăm.
Punem ciocolata în siropul de zahăr si omogenizăm bine.
Adăugăm și gelatina hidratată și o lăsăm să se topească.
Trecem totul printr-o sită fină de ceai sau cu ajutorul unui mixer vertical o blendăm pentru a avea certitudinea că este fără cocoloașe și o lăsăm să se răcească până la 30-32 de grade după care o putem turna peste prăjitură. Dacă nu aveți un termometru, puteți să luați cu o lingură din compoziție și când nu mai curge ca și apa, ci ca o smântână lichidă e semn ca deja a ajuns la temperatura optimă de utilizare.
Turnăm deasupra și dăm la rece până a doua zi după care poate fi tăiată și servită.
O puteți decora după imaginație sau lăsa simplă. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.