Acesta este tortul copiilor cu banane și căpșuni, un desert spectaculos care ne aduce aminte de primele fructe, primele combinații cu gust primite în copilărie ca gustări.
Din câteva ingrediente simple și la îndemâna oricui, puteți face un tort de-a dreptul spectaculos cu un blat umed de cacao și aromat, gust ușor dulce acrișor și aspectuos din cale afară.
Din punctul meu de vedere, combinația de căpșuni și banane este de-a dreptul perfectă, și nu cred că sunt fructe care să se combine mai bine cu iaurtul decât căpșunile și bananele. Probabil este gustul meu, dar curând aveam să aflu că și alor mei, care l-au savurat pe repede înainte.
Căpșunile sunt benefice pentru organism, întăresc sistemul imunitar, ajuta la menținerea unei vederi sănătoase, luptă împotriva cancerului, scad nivelul de colesterol, Redux inflamațiile și multe altele. Așadar pe lângă faptul că este foarte gustos, este și foarte sănătos, mai ales că și jeleul de căpșuni folosit este din producția proprie de anul acesta.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul relativ simplu de preparare.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru mousse-ul de căpșuni:
Ingrediente pentru mousse-ul de banane:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm fundul și marginile unei tavi rotunde cu inel detașabil de 22 cm cu hârtie de copt.
Punem toate ingredinetele uscate (făină, cacao, bicarbonat de sodiu) într-un castron și le amestecăm.
Într-o crăticioară punem 70 de ml de lapte din cantitatea totală și îl punem la înfierbântat, adăugăm ciocolata și lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Într-un alt castron punem restul de 300 de ml de lapte, zahărul, mierea, uleiul, praful de sare și extractul de vanilie, omogenizăm până se topește zahărul.
Adăugăm compoziția de ciocolată în castronul cu ingredinetele umede și omogenizăm
după care încorporăm și ingredientele uscate.
Amestecăm bine și turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt atât pe fund cât și pe margini. Coacem aproximativ 50 de minute sau până trece testul scobitorii.
După ce îl scoatem din cuptor îl lăsăm încă 10 minute în tava în care s-a copt, după care îl scoatem pe un grătar și îl lăsăm să se răcească bine, după care poate fi tăiat.
Mod de preparare pentru frișcă:
Batem pentru fiecare pas frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală. O dăm la rece până în momentul folosirii.
Mod de preparare pentru mouss-ul de căpșuni:
Punem gelatina la hidratat în apa rece pentru 10 minute.
Căpșunile împreună cu zahărul le punem la fiert până obținem o compoziție similară a unei dulceți lejere.
Cu ajutorul unui blender mixăm până obținem un piure, lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Topim gelatina hidratată pe baie de aburi sau la microunde și o adăugăm în piureul de căpșuni.
Încorporăm treptat frișca bătută în compoziția de căpșuni și omogenizăm cu mișcări ușoare și largi.
Mod de preparare pentru mouse-ul de banane:
Punem gelatina la hidratat în apa rece pentru 10 minute.
Tăiem bananele grosier și le punem împreună cu zeama de lămâie și untul intr-o crăticioară cu fund dublu pe foc la minim până se înmoaie ușor.
Adăugăm zahărul și continuăm să gătim bananele la foc potrivit până se îngroașă compoziția asemeni unui piure consistent.
Cu ajutorul unui blender mixăm până obținem un piure, lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Topim gelatina hidratată pe baie de aburi sau la microunde și o adăugăm în piureul de banane.
Încorporăm treptat frișca bătută în compoziția de banane și omogenizăm cu mișcări ușoare și largi.
Asamblare:
Tăiem capacul blatului atât cât să îndreptăm partea superioară și mărunțim.
Feliem blatul în 4 părți egale.
Punem un blat, jumătate din mousse-ul de căpșuni, al doilea blat, jumătate din mousse-ul de banane, al treilea blat cealaltă jumătate de mousse de căpșuni și ultimul blat, repectiv ultima parte de mousse de banane.
Deasupra punem capacul mărunțit și decorăm după imaginație, eu am pus căpșuni și felii de banane. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.