Diferența dintre deserturi o face echilibrul elemetelor folosite, cum sunt combinate, dar și ce în ce proporții, iar acesta este este perfect, fin cremos, dulce acrișor, torul completat cu gustul ușor amărui al blatului.
Când nu ai ce face, îți găsești de lucru, așa că zilele trecute eram printr-un supermarket și am găsit în extrasezon zmeura la preț de chilipir, așa că nu am stat pe gânduri și am pus câteva cutii în coș, dar cu planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg și nici invers, ocupat cu problemele de zi cu zi, uitasem de ea prin frigider, așa că am ales-o. Dintr-o parte care era moale, am făcut mouse-ul iar cealaltă pentru a o îngloba in cel de ciocolată și decor.
Rezultatul, un tort cu blat fin de cacao, umed, completat cu un strat cu mousse zmeură, unul cu ciocolată albă cu bucăți de zmeură și unul de ciocolată albă, un deliciu pe care am să-l mai fac și când zmeura nu este la ofertă 🤣🤣🤣
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și pentru modul de preparare explicat pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru primul mousse:
Ingrediente pentru mousse-ul 2:
Ingrediente pentru mouse-ul de ciocolată albă:
Mod de preparare pentru blat:
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt fundul unei tăvi rotunde cu diametrul de 22 cm.
Punem ingredientele uscate (făina, cacaua și praful de copt) într-o sită și le cernem.
Punem nessul peste iaurt îl amestecăm până se încorporează și-l dăm deoparte.
Punem untul într-un bol și îl mixăm 3-4 minute până se deschide la culoare.
Adăugăm treptat zahărul și mixăm încă 3-4 minute la viteză mare ca să se spumeze bine.
Adăugăm câte un ou pe rând și mixăm până se încorporează, apoi le adăugăm și pe celelalte respectând același lucru, nu-l adăugăm pe următorul până nu e încorporat bine precedentul.
Reducem viteza mixerului și încorporăm compoziția de ness cu iaurt, extractul de vanilie și sarea.
În 3 tranșe adăugăm amestecul de făină și la viteza mică sau cu o spatulă o încorporăm și pe aceasta. Mare atenție, nu mixati mai mult decât e necesar pentru că e posibil să se taie și deși va crește blatul, ulterior se va lăsa și va rămâne asemeni unui aluat necopt.
Turnăm compoziția în tavă și coacem 20-22 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem din cuptor și lăsăm încă 5-7 minute în tava în care s-a copt, apoi îndepărtăm hârtia și punem pe un grătar să se răcească.
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.
Mod de preparare pentru primul mousse:
Punem gelatina la hidratat în apă.
Punem zmeura cu zahărul într-o crăticioară și punem la foc mic, atât cât să se topească zahărul și să fiarbă zmeura.
Trecem compoziția de zmeură prin sită să îndepărtăm sâmburii și să obținem un piure. Scoatem 2 linguri din piure și le dăm deoparte, vom avea nevoie la următorul mousse.
Adăugăm gelatina hidratată peste piureul de zmeură și dăm deoparte atât cât să ajungă la temperatura camerei.
Încorporăm treptat frișca în compoziția de zmeură și amestecăm ușor cu o spatulă până se omogenizează.
Punem blatul într-un inel și turnăm primul mousse, apoi îl nivelăm și dăm la rece până ne ocupăm de al doilea.
Mod de preparare pentru al doilea mousse:
Punem gelatina la hidratat în apă.
Punem ciocolata cu cele 2 linguri de zmeură pe bain marie până se topește ciocolata.
Adăugăm gelatina hidratată și topită, 50 g din cantitatea totală de frișcă și omogenizăm.
Restul o batem, respectând pașii de mai sus.
Încorporăm treptat frișca în compoziția de ciocolată cu zmeură și amestecăm ușor cu o spatulă până se omogenizează.
Turnăm jumătate peste primul strat, presărăm zmeura, cealaltă jumătate, nivelăm și dăm la rece.
Mod de preparare pentru mousse-ul de ciocolată albă:
Punem gelatina la hidratat în apă.
Punem ciocolata la topit pe bain marie.
Adăugăm gelatina topită.
Batem frișca conform instrucțiunilor de mai sus și o adăugăm treptat în compoziția de ciocolată, amestecând ușor până la omogenizare.
Turnăm peste compoziția de ciocolată cu zmeură, nivelăm, punem zmeura, după care dăm la rece, pentru minim 3 ore, ideal ar fi peste noapte.
Delicat, fin și aromat, așadar de aici nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!