Un desert mult dorit de Vecinul meu Dino, un italian plecat de mai bine de 20 de acasă și stabilit in România, iar dorul de casă, de această Pasteira Napoletana și de mâncarea cu care era obișnuit îi lipseau foarte mult, am zis că e momentul să mă documentez și să-i fac o surpriză.
Da cum spuneam mai devreme, această tartă cu ricotta și fructe confiate. Un aluat mai fraged și mai bun cu untură nu cred să mai fii mâncat vreodată cu o umplutură mai diferită fată de ceea ce mâncăm noi de obicei, este vorba de arpacaș. Sincer nu credeam că vreodată am să mănânc o tartă dulce umplută cu arpacaș și nici ideea nu prea mă dădea pe spate, dar prietenia care s-a legat între noi și vecinii noștrii au făcut ca totul să se întâmple de pe azi pe mâine, la propriu. Cu o seară înainte discutam despre această Pasteira Napoletană și uite că azi am pus în practică.
Inspirația a fost de pe blogul lui Giallo Zafferano, un cunoscut blogger culinar al Italiei, însă am modificat-o puțin, tocmai pentru a o adapta ingredientelor pe care le avem la dispoziție la noi.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și pentru modul simplu de preparare, iar rezultatul va fi mult peste măsura așteptărilor dumneavoastră.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru compoziția de arpacaș
Ingrediente pentru crema de ricotta
Mod de preparare pentru aluat:
Într-un castron vom pune făina, sarea, zaharul și untura. Le frământăm bine până obținem o compoziție nisipoasă.
Adăugăm gălbenușurile, 50 ml din cantitatea de apă și frământăm rapid aluatul. Restul de apă o folosul doar dacă este nevoie, va trebui să obținem celui fraged, dar ușor elastic.
Îl punem într-o folie și îl dăm la frigider pentru minim o oră.
Mod de preparare pentru compoziția de arpacaș:
Pentru început vom pune arpacașul la hidratat în apă rece pentru minim 2 ore. După care îl fierbem în proporție de 90%. Cum știm când e fiert îndeajuns, e ca atunci când luam și gustăm să mai simțim bobul ușor crocant.
Apoi îl scurgem de lichid și îl punem la fiert într-un vas alături de lapte, zahăr, untură și coaja de lămâie. Fierbem până absoarbe tot lichidul, apoi îl lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru cremă:
Punem ricotta, zaharul, ouăle și fructele într-un castron și le amestecăm.
Asamblare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Ungem cu puțin unt tava cu diametrul de 26 cm și o Tapetăm cu făină.
Pe un plan de lucru presărat cu făină întindem aluatul sub formă pătrată cu dimensiunea de 35/35 cm.
Rulăm pe sucitoare aluatul și îl potrivim deasupra formei. Aranjăm frumos aluatul în tavă și tăiem marginile exterioare, cele care dau pe afară.
Combinăm compoziția de arpacaș cu cea de ricotta, adăugăm scorțișoara și zahărul vanilat.
Turnăm peste aluatul din tavă.
Din aluatul rămas întindem din nou pe planul de lucru și cu ajutorul unui pinten tăiem fâșii lungi.
Punem fâșiile deasupra și dăm la cuptor pentru aproximativ 70-80 de minute la 180 de grade.
Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească la temperatura camerei.