Azi facem o delicioasa prăjitură Banofee cu banane și caramel și nuci coapte.
De prima dată când am mâncat această prăjitură, am rămas cu gândul dus la ea și am testat câteva variante până ce am ajuns la rezultatul acesta.
Majoritatea fac crema cu praf de budincă, iar mie nu mi-a plăcut acest lucru, așa că am tot stricat și încercat diferite variante a cremei de banane până am ajuns la crema de azi.
Blaturi umede cu nuci de-a dreptul delicioase încât le-ai putea mânca ca atare, crema caramel din dulceața de lapte și nucile coapte fac ca această prăjitură să fie un spectacol de texturi, gusturi și arome.
Se face foarte ușor, doar că ai de copt blaturile separat, pentru a fi uniforme, restul fiind floare la ureche. Așadar vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului super simplu de preparare.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blaturi:
Pentru stratul de caramel:
Ingrediente pentru crema de banane cu ciocolată albă și scorțișoară:
Mod de preparare:
Primul lucru de care ne vom ocupa este laptele condensat pe care îl vom pune cu tot cu cutie la fiert pentru 2 ore, într-o oală cu apă. Neaparat pe timpul fierberii conserva trebuie sa fie acoperită. După trecerea timpului de fierbere, scoatem cutia afară și o lăsăm să se răcească pentru minim 2-3 ore în funcție și de cât de cald este în bucătărie. Eventual după temperare o punem la frigider pentru o oră.
Iar finalul va trebui să arate așa.
Mod de preparare pentru blaturi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm 3 tavi cu dimensiunea de 20/30 cm cu hârtie de copt.
Punem făina, praful de copt, nuca tocată grosier și bicarbonatul într-un bol, le amestecăm și le dăm deoparte.
Într-un bol punem ouă întregi, zahărul, praful de sare și le batem până obținem o spumă consistentă și zahărul este topit.
Adăugăm iaurtul și uleiul, apoi mai mixăm la viteza cea mai mică, atât cât să se încorporeze și să devină omogenă.
Încorporăm ingredientele uscate în cele umede și amestecăm ușor, până se omogenizează și să nu mai avem ingrediente uscate.
Împărțim compoziția în 3 părți egale și o turnăm în tăvile tapetate. Dăm la cuptor pentru 18-20 de minute sau până trece testul scobitorii. Dacă le coacem le rând e posibil ca timpul de coacere să scadă cu 2-3 minute. Nu coaceți mai mult că se vor usca și vor deveni gumoase.
Scoatem imediat blaturile pe un grătar să se răcească complet.
Mod de preparare pentru crema de banane cu ciocolată albă și scorțișoară:
Punem ouăle întregi cu zahărul pe bain marie și le batem până se îngroașă, iar dacă aveți un termometru de bucătărie până ajunge la 65 de grade. Mare atenție ca fundul castronului să nu atingă apa care clocotește, deasemeni să aveți grijă ca ouăle să nu se facă omletă! Focul trebuie să fie mic spre mediu.
Tăiem bananele felii de grosimea unui deget și le punem la călit în 100 de grame de unt.
Adăugăm sucul de lămâie și scorțișoara, apoi mixăm cu ajutorul unui blender vertical până obținem o compoziție fină și omogenă.
Încorporăm ciocolata albă în compoziția de banane și o lăsăm 1-2 minute sau până se topește complet.
Combinăm crema de banane cu cea de ouă.
Adăugăm restul de unt care trebuie să fie la temperatura camerei și amestecăm până se omogenizează. Dăm la rece pentru două ore.
Scoatem de la frigider în momentul montării și cu ajutorul unui tel sau a mixerului pe viteza cea mai mică, mixăm atât cât să devină maleabilă. Nu mixati mai mult că se va tăia.
Asamblare:
Împărțim crema caramel în 5 părți egale.
Împărțim nuca în 3 părți egale.
Împărțim crema de banane în 2 părți egale.
Punem un blat, ungem cu o parte de cremă caramel, presarăm o parte de nucă, ungem al doilea blat cu parte de cremă și răsturnăm blatul peste crema de banane.
Ungem din nou al doilea blat, presarăm nuca, întindem cea dea doua parte de cremă de banane, ungem ultimul blat răsturnăm peste crema de banane, ungem cu ultima parte de cremă caramel și presărăm și ultima parte de nucă.
Dăm la rece pentru minimum 2 ore, după care putem tăia și servi. Așadar spor la treabă și poftă bună!