Sincer nu am mâncat un desert cu nucă și lămâie mai bun ca această Prăjitura Victoria cu cremă de lămâie.
Blaturi cu nucă coaptă, cremă fină de lămâie fiartă pe aburi cu fructe confiate, totul completat cu o glazură oglindă de ciocolată albă. Un deliciu de sărbătoare aș spune care face furori prin cofetării și se vinde la niște prețuri… huh 🤣🤣🤣🤣
Totul a pornit de la o provocarea unei cititoare care mi-a dat temă de casă să reproduc acest desert pe care îl cumpara în cantități mici datorită prețului care este foarte mare și ar vrea să o facă acasă. Așadar m-am apucat de treabă, blatul cu nucă nu era o problemă, însă la cremă am muncit un pic, ba era prea mult unt, ba prea multă zeamă de lămâie, ba prea moale…
Azi i-am dat de capăt și consider că sunt proporțiile ideale pentru o reușită! Așadar vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Crema de lămâie cu unt
Ingrediente glazură oglindă de ciocolată albă:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de cuotor cu hârtie de copt cu dimensiunea de 35/45 cm.
Cernem făina și o amestecăm cu nuca măcinată într-un castron și le dăm deoparte.
Separăm ouăle. Albușurile le mixăm la viteza mare cu sarea, până lasă valuri la suprafață asemeni unei zăpezi moi, adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o spumă fermă, lucioasă și zahărul este topit complet.
Adaugăm gălbenușurile și mai mixăm un pic până la omogenizare la viteză mică.
Adăugăm compoziția de făină cu nucă în 2 tranșe și amestecăm cu o spatulă cu mișcări ușoare de jos in sus.
Turnăm compoziția în tava tapetată, presărăm nuca tocată grosier. Coacem blatul timp de 15-17 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem afară blatul pe un grătar să se răcească, după care îndepărtăm hârtie de copt.
Mod de preparare pentru cremă:
Tăiați cubulețe mici fructele confiate, apoi turnați 250 de ml de apă fierbinte și lăsați-le pe tru 15 minute la hidratat.
După trecerea timpului, strecurați și puneți-le pe un șervețel, pentru a elimina excesul de apă.
Punem ouăle întregi cu sarea și zahărul pe bain marie și le batem până se îngroașă, iar dacă aveți un termometru de bucătărie până ajunge la 65-67 de grade. Mare atenție ca fundul castronului să nu atingă apa care clocotește, deasemeni să aveți grijă ca ouăle să nu se facă omletă! Focul trebuie să fie mic spre mediu.
Adăugăm untul și sucul de lămâie direct în cremă caldă și omogenizăm. Dăm la rece pentru o oră.
Mod de preparare pentru glazura oglindă de ciocolată albă:
Punem gelatina la hidratat în 30 de mililitri de apă rece.
Într-o crăticioară punem apa cu zahărul la fiert la foc mic pentru exact 2 minute din momentul în care începe să fiarbă sau până se topește zahărul.
Dăm jos de pe foc, adăugăm smântâna și amestecăm.
Punem ciocolata în siropul de zahăr si omogenizăm bine.
Adăugăm și gelatina hidratată și o lăsăm să se topească.
Trecem totul printr-o sită fină de ceai sau cu ajutorul unui mixer vertical o blendăm pentru a avea certitudinea că este fără cocoloașe și o lăsăm să se răcească până la 30-32 de grade după care o putem turna peste prăjitură. Dacă nu aveți un termometru, puteți să luați cu o lingură din compoziție și când nu mai curge ca și apa, ci ca o smântână lichidă e semn ca deja a ajuns la temperatura optimă de utilizare.
Asamblare:
Tăiem blatul în 2 părți egale, pe lung sau pe lat, după preferințe, eu l-am tăiat pe lat și astfel am obținut un dreptunghi de 22/35 cm.
Scoatem crema de la frigider și o mixăm până se spumează și capătă un aspect lucios. Nu o bateți prea mult că se va tăia. Dacă totuși aveți ghinion, puneți-o un pic pe baie de abur și amestecați ușor până se leagă din nou.
Adăugați fructele confiate și amestecați ușor cu o lingură sau o spatulă de Silicon.
Puneți un blat cu cu nuca în sus, turnați crema și nivelați, apoi celălalt blat cu nuca în jos de presați bine sa aibe aderență.
Dați la rece pentru o jumătate de oră, apoi turnați glazura și dați din nou la rece pentru minimum 2 ore sau până a doua zi, dacă mai aveți răbdare.
Cam asta a fost, un desert elegant, delicios și foarte ușor de făcut, dar de acum nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și să vă fie de folos!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
andreea tudor
Buna,as dori sa fac prajitura Victoria si as vrea sa te intreb daca ar merge inlocuit untul din crema cu mascarpone?
chefnicu
Din păcate nu merge înlocuit, ce puteți face e să înlocuiți toate ingredientele din cremă cu una de mascarpone.
MarieMVS
Foarte buna, o incantare, multumesc pt. reteta. Chef, intrebarea mea este cum ai portionat-o asa perfect? In poza de pe site pare mai solida crema, a mea a ramas aerata chiar daca am tinut prajitura peste noapte la frigider. Fac o treaba buna pana la portionarea prajiturilor, la mine tot timpul este realitate vs. asteptari 😂 Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai impartasi “trucul” tau de a face prajiturile sa arate asa apetisante. Multumesc!
chefnicu
Cuțitul musai să fie cu lamă foarte subțire, lung și bine ascuțit, altfel nu o să puteți, tăieturile scurte și Orin tăiere nu presare 🙂