Iubitorii de ciocolată vor fi tare incantați de această rețetă, gogoși la cuptor umplute și glazurate cu ciocolată și alune de pădure, cu multă cremă de ciocolată, glazură crocantă de ciocolată cu alune de pădure coapte. Un deliciu de sărbătoare!
Se fac foarte ușor, aluatul nu necesită o frământare îndelungată și nici pretențios nu este. Ingredinetele sunt comune și cel mai probabil mulți dintre noi le avem în cămară.
Așadar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista de ingrediente cât și pentru modul de preparare pas cu pas.
Ingrediente pentru aluat
280 g făină albă tip 000
2 lingurițe de drojdie uscată
1/2 linguriță sare
60 g zahăr tos
75 g unt cu 80% grăsime
80 ml lapte cu 3,5% grăsime
45 ml apă
1 ou întreg
10 ml ulei vegetal cu gust neutru
Ingrediente pentru cremă
3 gălbenușuri
45 g zahăr tos
15 g făină albă tip 000
250 ml lapte
50 g ciocolată neagră cu 70% cacao
Ingrediente pentru glazură
200 g lapte
200 g de smântână din lapte pentru frișcă
80 g zahăr tos
300 g de alune de pădure tocate grosier
330 g ciocolată neagră cu 70% cacao
Mod de preparare pentru aluat
Preîncălzim cuptorul la 175 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă mare de cuptor cu hârtie de copt.
Topim untul.
Încălzim ușor laptele cât să putem tine degetul în el, adăugăm zahărul.
Cernem făina într-un bol, facem o adâncitură în mijloc. Turnăm laptele peste făină, drojdia și amestecăm ușor. Lăsăm 10-12 minute să se activeze drojdia.
Adăugăm untul, oul și cu ajutorul unei spatule amestecăm până aceasta devine ineficientă după care trecem la frământatul manual până se desprinde de pe pereții vasului.
Ungem un castron cu ulei, punem aluatul și acoperim cu o folie de prospețime. Lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Împărțim aluatul în 12 părți egale și modelăm sub formă de bilă. Punem pe tava tapetată cu hârtie de copt, ungem cu excesul de ulei rămas în castron și acoperim cu o folie de prospețime. Lăsăm la dospit 20-25 de minute sau până își dublează volumul.
Băgăm tava la cuptor pentru 13-14 minute.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată
Punem laptele la înfierbântat
Frecăm gălbenușurile cu zahărul până se omogenizează.
Încorporăm făina și amestecăm energic.
Adăugăm o parte din laptele fierbinte peste compoziția de gălbenușuri și omogenizăm din nou.
Turnăm înapoi în cratiță și amestecăm continuu până se îngroașă și da câteva clocote.
Încorporăm și ciocolata.
Dăm deoparte și lăsăm să se răcească. Mai amestecăm din când în când să nu se facă pojghiță.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată cu alune de pădure
Punem laptele împreună cu smântâna si zahărul la înfierbântat.
Oprim focul și adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până se omogenizează.
Adăugăm și alunele de pădure.
Asamblare
Cu ajutorul unui cuțit facem o gaură în mijlocul gogoșilor și încercăm să facem cât mai mult loc în interiorul gogoșilor prin presarea miezului.
Umplem gogoșile cu ajutorul unui sac cu șpriț.
Le punem pe un grătar și le glazurăm. Lăsăm la scurs 2-3 minute după care le transferăm pe un platou de servit. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.