E vremea să fac și eu o rețetă de prăjiturici mici și aspectuoase, apreciate în egală măsură de deci mici dar si de cei mari, Brioșe cu vanilie, zmeură și cremă cu unt de arahide.
Azi vă prezint o rețetă mai atipică dar gustoasă și savuroasă în combinație de vanilie cu fructe și arahide. Deși noi romanii nu prea suntem foarte familiarizați cu untul de arahide, eu put și simplu am început să îl ador, de la mic dejun, la prăjituri și chiar la cină.
Combinația asta o mâncam la începuturile anilor 2000 când am început pentru prima dată să merg in Statele Unite ale Americii la micul dejun și recunosc că la acea când am dat de aceasta combinație am fost tare încântat încât la fiecare mic dejun ceream o felie de pâine cu unt de arahide și dulceață.
Așadar o combinație foarte bună pe care v-o recomand cu mare drag să o încercați și să reveniți cu un feedback 😍😍😍
Ingrediente:
120 g făină albă tip 000
8 g praf de copt
Un praf de sare
2 ouă medii
150 g zahăr tos
60 g unt cu minim 80% conținut de grăsime
100 ml de lapte cu 3,5% conținut de grăsime
2 lingurițe de extract de vanilie
1 lingură de ulei vegetal cu gust neutru
Ingrediente pentru compoziția de zmeură
150 g zmeură proaspătă sau congelată
50 g zahăr tos
80 ml de apă
1 lingură de amidon alimentar
Ingrediente pentru crema de unt de arahide:
50 g unt cu 80% grăsime
150 g unt de arahide cremos
50 g zahăr pudră
150 ml smântână din lapte pentru fruscă cu 35% grăsime
1 linguriță extract de vanilie
Un praf de sare
Mod de preparare pentru brioșe:
Preîncălzim cuptorul la 180’de grade Celsius.
Distribuim 12 forme de hârtie pentru brioșe în tavă și o dăm deoparte.
Punem făina cu praful de copt într-un castron și o dăm deoparte.
Punem untul cu laptele într-un castron și îl punem la microunde sau pe baie de abur să se topească.
Batem ouăle împreuna cu praful de sare, zahărul, extractul de vanilie până obținem o spumă densă iar zahărul este complet topit.
Adăugăm lingura de ulei în compoziția de lapte.
Turnăm compoziția de lapte peste cea de ouă și amestecăm atât cât să se omogenizeze, undeva la 4-5 secunde. Nu mai mult că pierdem aerul incorporat în ouă.
Încorporăm prin cernere ingredientele uscate și omogenizăm.
Eu am pus compoziția într-o cană și am turnat în mod egal în forme.
Dăm la cuptor pentru 20 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem din cuptor și le lăsăm să se tempereze pentru vreo 5 minute în tava in care s-au copt apoi scoatem pe un gratar și le lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru jeleul de zmeură:
Dizolvăm amidonul în apă și-l dăm deoparte.
Punem zmeura cu zahărul intr-o crăticioară la foc mic până începe să clocotească.
Adăugăm amidonul dizolvat atât cât este nevoie să obținem o compoziție similară unei creme. Dăm jos de pe foc, lăsăm să se tempereze și amestecăm din când în când să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru crema cu unt de arahide:
Batem pentru 5 minute untul care musai trebuie să fie la temperatura camerei cu zahărul pudră, extractul de vanilie până se spumează bine.
Adăugăm untul de arahide și mixăm atât cât să fie incorporat.
Turnăm și smântâna pentru frișcă și compoziție și mai mixăm încă câteva secunde până se omogenizează perfect.
Asamblare:
Cu ajutorul unui cilindru prin răsucire facem o gaură în mijlocul brioșelor și scoatem parte din miez.
Umplem cu compoziția de zmeură.
Cu ajutorul unui sac cu șpriț cu forma stelară facem aveline deasupra brioșelor și le decorăm după imaginație. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.