Azi punem Ardei iuți cu stafide la borcan pentru iarnă, o metodă simplă și rapidă dar cu un rezultat excelent. Eu îi pun așa de mai bine de 7-8 de ani și niciodată nu am dat gres.
Această metodă am preluat-o de la Tanti Florica de la Recaș o gospodină desăvârșită dar și o bucătăreasă excelentă.
Cu câțiva ani am lucrat într-o bucătărie profesională, care era oarecum la țară, acolo am cunoscut-o pe tanti Florica Teacă, care deși trecută de 60 de ani, era unul din cei mai energici oameni din bucătărie, ca să nu mai spun că era și o enciclopedie de rețete, organizată și foarte atentă la detalii, ceea ce mi-a plăcut enorm de mult, de la care am învățat foarte multe lucruri, printre care și acești ardei iuți bulgărești murați.
Despre “Babi” , pentru că așa îi spuneam, aș putea vorbi mult și bine, a lucrat peste 40 de ani în bucătăria unei ferme în care servea zilnic mic dejun, prânz și cină, peste 200 de muncitori, era capul bucătăriei, ea făcând meniurile, organizând de fapt toată treaba de acolo, iar pe lângă toate acestea tot ceea ce însemna murături, dulcețuri și conserve le făcea cu mâna ei, nu trecea nimic neobservat, nimic fără să fie gustat de ea.
Practic ca să fac o mică glumă, nu trecea nici măcar un gândac pe moșia ei! Am prins atâta drag de ea, încât mi-a intrat foarte repede la suflet!
Astăzi când scriu aceste rânduri, prin această rețetă îi aduc mulțumiri și totodată îmi înclin capul în fața dumneaei! Să ne trăiești mult și bine Babi!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Sterilizăm borcanele în cuptor la 180 de grade pentru 10 minute.
Spălăm bine ardeii și îi tăiem felii nici prea subțiri nici prea groase cam la 3 mm grosime. Îi punem într-un castron și săltăm de câteva ori ca să eliminăm excesul de sâmburi.
Transferăm ardeii într-un alt castron și adăugăm stafidele.
Într-un alt castron punem sarea, oțetul și apa iar cu ajutorul unui tel amestecăm bine până se topește sarea.
Turnăm lichidul o ținut peste ardei și stafide.
Adăugăm mierea și amestecăm ușor atât cat să se topească.
Turnăm în borcanele sterilizate, punem capacele și transferăm în cămară. După o săptămână se pot servi. Așadar spor la treabă și poftă bună!
Pentru multe alte rețete pentru iarnă, găsiți în secțiunea conserve și murături sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.