Cozonac Zebra, elegant și pufos

( 5 out of 5 )
Loading...
Cozonac Zebra, elegant și pufos
  • -2 bucServings+
  • 20 mTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 1:10 hGata in
Print Recipe

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Acest Cozonac Zebra, elegant și pufos este un desert tradițional reinterpretat într-o combinație decadentă și echilibrată de arome.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Aluatul pufos, frământat cu grijă și lăsat la dospit ore întregi, ascunde un interior pufos și aromat care contrastează perfect cu celorlalte ingrediente.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Fiecare felie e o explozie de gust: miez fraged și aromat, iar deasupra – o crustă rumenă, ușor crocantă, unsă cu ou și presărată cu zahăr streusel. Este desertul perfect pentru momente speciale sau pur și simplu pentru a aduce un strop de răsfăț într-o zi obișnuită.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Cum facem Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Ingredinete pentru maia:

  • 130 g făină albă
  • 130 ml lapte călduț, atât cât să poți tine degetul în el
  • 20 g zahăr tos
  • 40 g drojdie proaspătă

Ingrediente pentru aluat:

  • Maiaua preparată cu ingredinetele de mai sus
  • 660 g făină albă
  • 250 ml lapte la temperatura camerei
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 30 g ulei de floarea soarelui
  • 130 g zahăr tos
  • 6 gălbenușuri
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 lingură extract de vanilie
  • Coaja razuită de la 2 lămâi sau o portocală (după gustul fiecăruia)

Ingrediente pentru partea cu cacao:

  • 30 g cacao de bună calitate
  • 50 ml lapte
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui

Ingrediente pentru uns cozonacul:

  • 1 gălbenuș
  • 2 linguri de lapte

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius.

Tapetăm 2 tăvi de 12/30 cm cu hârtie de copt.

Mod de preparare pentru maia:

Într-un castronel punem toate ingredientele și le amestecăm ușor până se încorporează făina. Acoperim castronul cu o folie de prospețime și-l dăm deoparte până își dublează volumul.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Mod de preparare pentru aluat:

Cernem făina într-un castron mare și facem o gaură în mijlocul ei. Adăugăm maiaua obținută mai devreme, coaja de portocală sau de lămâie, gălbenușurile, sarea, jumătate din cantitatea de unt, extractul de vanilie, zahărul și frământăm până obținem un aluat umed, dar totuși elastic care nu se mai prinde de pereții bolului.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Treptat adăugăm și restul de unt până se încorporează perfect.

Cozonac Zebra, elegant și pufos Cozonac Zebra, elegant și pufos

Apoi adăugăm uleiul și mai frământăm până și acesta este perfect încorporat în aluat.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Punem aluatul obținut într-un castron încăpător uns cu ulei și-l acoperim cu un prosop de bucătărie sau cu o folie de prospețime. Îl ținem la temperatura camerei, până își dublează volumul, nu trebuie să fie nici prea cald, dar nici frig.

Cozonac cu nucă, ciocolată și vișine

Omogenizăm cacaua cu laptele și uleiul.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Împărțim aluatul în două părți egale iar într-una punem amestecul de cacao și frământăm până obținem o compoziție uniformă.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Împărțim fiecare bucată de aluat în 8 părți egale.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Rulăm de la colțuri spre lateral și facem băștinașe.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Întindem cu mâna fiecare bastonaș cu dimensiunea egală cu mărimea tăvii în care urmează să coacem.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Suprapunem alternativ câte 4 albe și 4 negre pentru fiecare tavă și le punem pe hârtia de copt după care le transferăm în tăvi. Le lăsăm la loc călduț pentru a doua dospire, exact ca la prima, până își dublează volumul. Ungem cozonacii cu gălbenușul amestecat cu lapte peste care putem pune fulgi de migdale, zahăr streusel sau le lăsăm doar unse cu ou și le băgăm la cuptor pentru 45 de minute la 160 de grade.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Scoatem afară din cuptor și îi mai lăsăm încă 10 minute în tăvile în care s-au copt după care îi scoatem pe un grătar și-i lăsăm să se răcească complet. Dacă îi servim în ziua în care îi facem e suficient să îi lăsăm în casă la temperatura camerei, eventual acoperiți cu un prosop. Dacă nu îi învelim în folie de prospețime.

Cozonac Zebra, elegant și pufos

Cea mai simplă rețetă dar cu un efect uimitor, spor la treabă și poftă bună!
Cozonac Zebra, elegant și pufos

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password