Prăjitura Simina cu afine și cremă de mascarpone cu ciocolată albă este genul de desert care cucerește de la prima vedere și te face să revii după încă o felie. Este o prăjitură elegantă, dar surprinzător de echilibrată, o combinație reușită între gusturi intense și texturi fine.
Totul începe cu două blaturi umede, cu cacao și nucă, care aduc o notă bogată, ușor crocantă și foarte aromată. Între ele se așterne o cremă catifelată de mascarpone și ciocolată albă, îmbogățită cu afine proaspete care dau dulceața fină a cremei este echilibrată perfect de prospețimea fructelor.
La mijloc, un strat de jeleu de afine adaugă o notă acrișoară, fructată și intens parfumată, care leagă toate elementele într-un gust unitar, vibrant și memorabil.
Este o prăjitură ideală pentru ocazii speciale, dar și pentru răsfățul de zi cu zi – acel dulce care îți face ziua mai frumoasă și masa mai festivă.
Ingrediente
Pentru blat:
Pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
Pentru jeleul de afine:
Mod de preparare pentru cremă:
Punem 500 ml smântână la înfierbântat, când ajunge în punctul de fierbere adăugăm ciocolata, o lăsăm 2-3 minute după care amestecăm până ciocolata este complet topită.
Turnăm într-un castron și dăm la rece pentru minim 4 ore.
Adăugăm mascarponele, restul de smântână și cu ajutorul unui robot de bucătărie batem până se spumează și prinde conturul unei creme lucioase și stabile.
Mod de preparare pentru jeleul de afine:
Punem afinele împreună cu sucul și zahărul pe foc mic până începe să clocotească.
Din momentul în care a început să fiarbă fierbem 5 minute după care mixam cu ajutorul unui blender vertical până obținem un piure fin și cremos.
Dizolvăm amidonul în apă, turnăm peste piureul de afine, amestecăm și punem din nou la fiert până se îngroașă. Dăm deoparte și lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de g celsius.
Tapetăm 2 tăvi de cu hârtie de copt de 32/28 cm
Punem făina, praful de copt, cacaua și bicarbonatul într-un castron.
Într-un bol punem zahărul, extractul de vanilie, sarea și iaurtul. Amestecăm bine până zahărul este complet topit.
Adăugăm ouăle și omogenizăm.
Încorporăm și uleiul.
Cernem amestecul de făină și amestecăm bine.
Adăugăm apa fierbinte și omogenizăm ușor.
Turnăm egal în cele 2 tăvi, distribuim jumătate din nucă pe fiecare tavă și dăm la cuptor pentru 15-16 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem afară și mai lăsăm încă 5 minute în tăvile în care s-au copt supă care transferăm pe un grătar și le lăsăm să se răcească complet.
Asamblare:
Punem un blat, jumătate din cantitatea de cremă, jumătate din afinele proaspete și le presăm ușor în cremă, nivelăm.
NOTĂ: Faceți proba cu compoziția de afine luând o lingură și puneți o la frigider, dacă are stabilitate este perfect, dacă nu mai adăugați 3-4 linguri de biscuiți zdrobiți.
Adăugăm compoziția de afine și o nivelăm. Dăm la rece pentru o oră.
Turnăm cealaltă jumătate de cremă, restul de afine, le presăm în cremă și nivelăm. Punem celălalt blat deasupra cu fundul în sus. Presăm ușor și dăm musai la rece până a doua zi. Pudrăm cu zahăr vanilat și este gata de porționat și servit.
Spor la treabă și să vă fie de folos.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.