Pâine integrală cu ulei de măsline, fără frământare

( 4.2 out of 5 )
Loading...
  • -2 bucServings+
  • 3:0 hTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 3:50 hGata in
Print Recipe

Pâine integrală cu ulei de măsline, fără frământare

Mi-a fost dat să gust în viața asta nenumărate feluri și rețete de pâine, însă ca și aceasta, parcă nu a fost niciuna! Miez consistent ca al pâinii de casă, cu coajă subțire și în același timp crocantă, gust de pâine autentică care îmi aducea aminte de bunici. Ei niciodată nu făceau din făină albă, ci din făina integrală, așa cum o luau de la moară. Și era atât de bună, încât mai vroiai cel puțin o felie, dar era atât de consistentă încât nu mai puteai să o termini pe cea de-a doua.
Și vă mărturisesc că în casa bunicilor mei din partea mamei din Ardeal, pâinea era alimentul de bază, apoi celelalte și mi-o aduc aminte pe buna Măriuca, când spunea că atunci când pleci la drum musai să ai o pită la tine, că niciodată nu se stie ce se poate întâmpla. Întotdeauna când pleca de acasă, la noi sau la ceilalți nepoți avea în traistă pâine.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și vă veți bucura de o pâine gustoasă și arătoasă în același timp.

Ingredinete:

  • 400 g de făină integrală
  • 600 g făină albă
  • 800 ml apă călduță
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 100 ml ulei de măsline
  • 20 g sare

Mod de preparare:

Cernem într-un castron încăpător ambele tipuri de făină, adăugăm sarea și dăm departe.

Punem drojdia într-o 100 de ml de apă călduță din cantitatea totală de apă și amestecăm până se omogenizează.

Turnăm drojdia dizolvată și restul de apă in castronul cu compoziția din cele două făini și cu ajutorul unei spatule de Silicon amestecăm până se omogenizează.

Adăugăm 70 ml de ulei și continuăm să amestecăm până se încorporează și uleiul.

Scoatem aluatul afară din castron, ungem pereții castronului cu puțin ulei din cel rămas, punem aluatul înapoi și îl lăsăm să dospească până își dublează volumul.

După ce și-a dublat volumul, aducem din laterale spre centru aluatul și ungem din nou castronul, inatoarcem aluatul cu partea de jos în sus.

Repetăm această operațiune de minim 3 ori. Va dura puțin, însă rezultatul este de-a dreptul spectaculos, pâine cu miez consistent, coajă crocantă și gustul pâinii de odinioară.

E momentul să pornim cuptorul la 250 de grade Celsius. O vom coace într-un vas de pământ, tuci, fontă sau ce avem pe acasă, însă musai trebuie să fie gros, care să mențină căldura și băgăm vasul în cuptor.

După cele 3 dospiri, împărțim aluatul în 2 părți egale, una o lasăm în continuare în castron iar celeilalte îi dăm forma preferată și o punem pentru ultima dospire într-un castron de lemn sau bambus presărat cu făină și acoperit. Trebuie neaparat ca și în castronul de lemn să își dubleze volumul.

Nu le vom coace pe ambele odată, pentru că cuptoarele casnice nu au atâta putere încât să facă față pentru 2 pâini deodată. Sau putem face niște lipii coapte în tigaie, detalii aici.

Acum că am trecut și de ultimul pas răsturnăm castronul în palmă, apoi direct în vasul în care urmează să o coacem, exact în poziția în care a fost în castron și nu vă faceți griji că se va deforma ușor. Tăiem suprafața pâinii ușor cu o lamă pe mijloc sau ne putem juca cu diferite forme.

Introducem vasul acoperit la cuptor, pentru 30 de minute, după care reducem temperatura la 180 de grade, luăm capacul jos și mai coacem încă 20 de minute.

Imediat scoasă din cuptor o răsturnăm pe un grătar și o lăsăm să se răcească după care putem tăia cu un cuțit cu dinți.

Asta în caz că mai aveți răbdare. Ca norocul că ies 2 pâini din această cantitate, însă dacă veți fi mulți, așa cum am fost noi…. greu să mai apuce a doua zi 🙂 Spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password