Că e cald sau rece acest Sirop de soc 100% natural, fără conservanți la cald sau la rece este preferatul romanilor dintotdeauna.
Socata, probabil cea mai apreciată limonadă a românilor, odată pentru că este și cea cu care am crescut dar cu siguranță și pentru că este de sezon iar florile de soc nu țin mai mult decât o lună.
Se face prin fermentarea florilor de soc negru, zahăr, lămâie și apă, modul de preparare fiind foarte simplu și rapid.
Îmi aduc aminte că în perioada mai-Iunie plecam alături de toată familia la cules de flori de soc, din care făceam limonadă, sirop de soc și o parte din plante era pusă la uscat pentru ceai.
Ajunși acasă, primul lucru pe care îl făceam e să punem 2-3 borcane pentru socată și până avea să fie gata, o întrebam pe mama de câteva ori pe zi, dacă nu este gata. 😂😂😂 Ce să mai așteptăm să o pună la frigider?!
Pentru reușita unei socate bune, ușor dulce acrișoară și acidulate este indicat ca să o facem în perioada când afară este soare, dar dacă nu avem soare prea mult, va trebui să stea 1-2 zile în plus la fermentat, eventual peste noapte să puneți în casă.
Siropul de soc am învățat să îl fac de curând, rețeta fiind primită de la prietena mea Mariana, o specialistă în prajiturit, dar și o gospodină desăvârșită.
Modul de preparare al siropului este asemănător socatei, diferența e că se paote face atât la cald cât și la rece.
Tot ceea ce trebuie să faceți e să vă înarmați cu puțin curaj și să mergeți la cules de florinde soc.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor siropului de soc dar și modul simplu de preparare pentru o reușită perfectă a unei socate făcute în casă, pe care îl găsiți aici sau apăsați pe fotografia de mai jos.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram
Sau pe pagina de Facebook
Mod de preparare:
Se spală și curăță bine florile de soc.
Stoarcem lămâile și păstrăm sucul.
Se așează florile de soc într-un borcan de sticlă dar poate fi puse și într-un bidon de plastic la macerat, eu am avut doar un borcan, așa că borcanul l-am pregătit pentru socată iar maceratul l-am făcut într-un bidon de 5 l de apă.
Turnăm zeama de lămâie peste.
Adaugăm și un kilogram de zahăr peste florile de soc. Punem 2 litrii de apă, agităm bine și punem pentru macerare pentru 2-3 zile la soare apoi se mai ține peste noapte in casă.
Se dizolvă diferența de zahăr în apa rămasă se pune într-o oală încăpătoare la fiert. Stecurăm maceratul de soc și-l punem alături de siropul de zahăr și dăm un clocot.
Sterilizăm sticle cu capac în cuptor și turnăm siropul de soc fierbinte. Punem capacele și le băgăm în prosoape să se răcească lent.
În varianta la rece se dizolvă zahărul în apă se Adaugă florile de soc bine spălate, sucul de lămâie și se lasă la soare 2 zile, după care se pune peste noapte în casă.
A doua zi se strecoară, iar ca să nu fermenteze se adauga 6 aspirine sfărmate bine si dizolvate în sirop. Se pune în sticle de sticlă.
Spor la treabă și poftă bună.