Acest Baigli sârbesc cu mac este un desert tradițional, cu un farmec rustic și un gust inconfundabil. Aluatul fin și fraged, pregătit cu grijă, se întinde subțire și se umple generos cu o compoziție bogată de mac măcinat, aromatizat coajă de lămâie și vanilie.
După coacere, baigli-ul capătă o crustă aurie, lucioasă, care ascunde umplutura generoasă de mac și o crustă subțire de jur împrejur. Gustul este o combinație minunată de texturi – exteriorul fraged și interiorul dens, dar cremos, plin de aroma intensă a macului.
Ideal pentru mesele festive sau ca desert de savurat lângă o ceașcă de ceai sau cafea, baigli-ul sârbesc cu mac este un simbol al simplității și al tradițiilor păstrate cu dragoste. Fiecare felie spune povestea unei rețete clasice, transmise din generație în generație.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutura de mac:
Pentru uns:
Mod de preparare pentru umpluturi:
Punem într-un castron macul, coajă de lămâie și amestecăm.
Punem zahărul cu apa la foc mic până se topește zahărul.
Turnăm siropul fierbinte peste compoziția de mac și omogenizăm.
Adăugăm biscuiții și (eu am pus extra coaja de lămâie pentru o aromă mai pronunțată.
Omogenizăm și dăm deoparte să ajungă la temperatura camerei. Rece va trebui să fie consistentă, groasă si să nu curgă. Vedeți în fotografie.
Mod de preparare pentru aluat:
Preîncălzim cuptorul la 160 de grade.
Tapetăm cu o despărțitură o tavă de cuptor de 25/35 cm.
Dizolvăm drojdia în laptele călduț cu zahărul și gălbenușul de ou. Dăm deoparte pentru 10 minute.
Într-un castron încăpător punem făina cernuta, untul, untură, sarea și frământăm până compoziția devine similară asemeni unui nisip umed.
Adăugăm amestecul de drojdie și frământăm rapid un aluat compact și omogen. Nu frământați mai mult decât este necesar ca aluatul să fie legat. Fiind un aluat fraged nu dorim să activăm glutenul, altfel nu vor mai ieși fragede.
Punem aluatul într-o folie de prospețime și îl dăm deoparte pentru 20 de minute la temperatura camerei.
Pe un plan de lucru uns cu foarte putin ulei întindem aluatul cu o dimensiune de 60/45 cm.
Împărțim aluatul în 2 părți egale, exact așa cum se vede în fotografie, distribuim compozițiile în cantități egale pe fiecare parte de aluat.
Aducem marginile exterioare spre interior.
Apoi rulăm pe cum se cere, fără a strânge.
Punem în tavă și ungem cu ou bătut, lăsăm la temperatura camerei fără a acoperi pentru 20-25 de minute.
Ungem a doua oară tot cu amestecul de ou și dăm la cuptor pentru 50 de minute. Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească în tavă în care s-a copt. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.