O Ciorbă Rădăuțeană cu pui și smântână, ca la mama ei acasă, gustoasă și aromată, cu multă carne și smântână, pentru că așa ne place nouă!
Ciorba rădăuțeană este una dintre favoritele romanilor, cu smântână, iaurt, carne din belșug și legume, supa cremoasă și fină, gust ușor acrișor și aromă de usturoi, regăsindu-se mai prin toate restaurantele din țară și deasemeni în casele noastre. Este super simplă de făcut, nu ai nevoie de ingredinete speciale și foarte apreciată mai ales de cei care nu mănâncă ciorba de burtă.
Da, ieri am făcut ciorbă de burtă, este una din preferatele mele, însă aveam să aflu că musafirii mei nu o apreciază deloc, din cauza “mațelor” , deși gustul ciorbei și mirosul îl adoră… ciudat nu?! Atunci am zis că o să le fac ciorbă rădăuțeană, care înloc de burtă are carne de pui. A fost un adevărat concurs de scos din oală, au mâncat și eu și eu și uite-așa am făcut pe plac tuturor.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul simplu de preparare.
Pentru multe alte rețete de supe cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea supe și ciorbe sau click pe fotografie
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spălăm bine puiul și îl dăm deoparte.
Curățăm legumele, o căpățână de usturoi și ceapa le spălăm și le dăm deoparte.
Într-o oală încăpătoare punem puiul care în prealabil îl putem tăia bucăți, eu am avut un pui gata porționat, legumele, ceapa, usturoiul, boabe de piper, foile de dafin și apă rece(4-5 l) până în gura oalei și le punem la foc cu sare după gust. Asta înseamnă că vom avea nevoie de o oală de 6-7 l.
Fierbem la foc mare până începe să clocotească, după care reducem focul la mediu și continuăm să fierbem încă o oră și 30 de minute. Luăm spuma jos cu ajutorul unei spumiere. După trecerea timpului strecurăm supa și o punem într-o altă oală.
Curățăm și cealaltă jumătate de căpățână de usturoi și o tocăm mărunt sau o trecem printr-un blender. Într-un castron încăpător punem gălbenușurile, iaurtul, smântâna, făina și le omogenizăm cu ajutorul unui tel de bucătărie sun formă de pară.
Curățăm carnea de pe oase, o desfacem ușor, astfel încât să obținem fâșii.
Morcovii se taie după plăcerea fiecăruia.
Punem din nou supa la foc în care adăugăm carnea, morcovii, usturoi după gust, oțetul sau zeama de pe gogoșari și dăm în clocot.
Scoatem lichid cu ajutorul unui polonic din ciorbă și punem peste amestecul de smântână, amestecăm într-una pentru omogenizare. Turnăm liezonul în oală și amestecăm într-una pentru minim 2 minute. Pentru a avea o ciorbă fină și fără cocoloașe, este ideal ca smântâna și iaurtul să fie la temperatura camerei, iar când scoatem supa din oală și turnăm peste liezon să scoatem cât mai multă, ca să aducem amestecul de smântână cât mai aproape de temperatura din oală.
Dacă mai este nevoie de sare, acum este momentul să dăm gust, însă fără a mai adăuga oțet sau zeama de pe gogosari, pentru că riscați să se brânzească, mai bine își pune fiecare în farfurie.
Cam asta a fost, simplu și relativ rapid. Vă doresc spor la treabă și poftă bună!