Cum facem Colivă tradițională din grâu cu cacao pentru parastas – Rețetă mănăstirească, așa cum se face la Mănăstirea Polovragi, din puține ingrediente dar foarte delicioasă și aspectuoasă.
De multă vreme tot zic că mă apuc să fac colivă, dar se pare că i-a cam sărit rândul, odată că așteptam vreun parastas în familie și îmi mai stingeam pofta și în cealaltă ordine de idei, îmi place dar nu aș putea mânca 2-3 la rând într-una.
Și cum noi românii suntem mari amatori de colivă musai trebuie să faceți această rețetă care este atât de bună și de cremoasă încât vă veți îndrăgosti iremediabil de ea.
Simplă dar delicioasă din numai câteva ingrediente la îndemâna tuturor, veți obține un desert delicios cu costuri foarte bune în raport cu cantitatea finală, unde mai punem că este și de post.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Punem stafidele la înmuiat în rom.
Dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici lămâia.
În primul rând tradiția spune că grâul trebuie musai spălat în 9 ape, prin urmare dacă respectați acest aspect cu siguranță apa va rămâne limpede după a noua spălare.
Într-o oală încăpătoare punem grâul cu 3 l de apă și sarea la fiert pe foc mare până începe să clocotească după care reducem focul la mediu și fierbem aproximativ 2 ore și jumătate, timp în care, dacă este necesar mai adăugăm treptat diferența de apă care musai trebuie să fie clocotită.
Cam așa ar trebui să arate grâul când este fiert iar apa nu trebuie să treacă peste boabele de grâu fierte. Punem un capac și lăsăm la răcit până a doua zi când este răcit complet.
Pe masina de tocat cu ochiuri mici dăm jumătate din cantitatea de grâu fiert cu tot cu lichid, care oricum nu mai rămâne foarte mult, fiind absorbit de grâu.
Într-un castron încăpător punem grâul măcinat, grâul fiert, coaja de lămâie, zahărul vanilat, zahărul, stafidele cu tot cu rom, nuca măcinată și nuca tocată grosier.
Frământăm cu mâna până obținem o compoziție omogenă și ușor lejeră. Dacă vreți mai dulce, mai puteți adăuga zahăr pudră.
Turnăm compoziția obținută pe un platou și o modelăm după imaginație.
Punem bomboanele sub formă de cruce, pudrăm cu cacao și decorăm după imaginație. Eu am pus doar bomboane și nucă.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.