Drob de miel – Rețetă traditională ardelenească

( 4.3 out of 5 )
Loading...
  • -10 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 60 mTimp de gatire
  • 2:0 hGata in
Print Recipe

Drob de miel – Rețetă traditională ardelenească

Drobul de miel, un preparat specific sărbătorilor Pascale, rețetă pe care mi-o aduc aminte pas cu pas și nu cred să existe alta mai bună ca și asta. Bunicii din Ardeal erau specialiști în prepararea bunătăților din miel și nu concepeau ca de Paște, mielul să lipsească de pe masă, de la ciorbă, friptură, drob și cașul proaspăt din lapte de oaie.

Întotdeauna mielul nu trebuia să depășească 10-11 kilograme ca să fie bun de mâncat. Se tăia musai în ziua de sâmbătă direct în ogradă și bunicul era cel care se ocupa de acest lucru, apoi tranșa bucățile de carne și le ducea  bunicii care se ocupa de el.

În Ardeal drobul era o specialitate așteptată și se făcea din organele mielului plus carnea de la capul și de pe primprejurul coastelor mielului (de pe burtă mai exact, carnea de pe coaste mergea la ciorbă.

Pot spune fără falsă modestie că nu am mancat drob mai bun ca acesta și este rețeta pe care nu aș schimba-o niciodată. Măruntaiele și carnea se toacă mărunt la cuțit, toate acestea dând și o notă de eleganță preparatului!

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare:

Ingrediente:

  • Măruntaiele de la un miel ( orgenele: ficatul, plămânii, rinichii, inima)
  • Prapurele mielului (membrana care învelește organele)
  • Carne de la capul și coastele mielului (aici este vorba de bucățile de carne pe care le folosim pentru ciorbiță și vom păstra carnea pentru ciorbă iar căzăturile și grăsimile, le vom pune în drob)
  • 2 legături de ceapă verde sau 3 mai mici
  • 1 legătura usturoi verde sau 2 mai mici
  • 50 ml ulei vegetal
  • 2 legături de pătrunjel
  • 6 ouă
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Pentru început vom spăla bine organele mielului și le vom pune la fiert în apă rece, fără absolut nimic. Bunica spunea că dacă pui sare se întărește ficatul și o să fie ca piatra. 

Când va începe să fiarbă se va forma o spumă, pe care va trebui să o luăm jos. Având în vedere că, carnea de miel este destul de fragedă, nu va trebui să fierbem mai mult de o ora, o oră și 20 de minute, după care lăsăm organele să se răcească în apa în care au fiert.

În timp ce organele se răcesc, spălam ceapa, usturoiul și le tocăm mărunt.

Le punem la călit, până se înmoaie bine și dispare toată apa lăsată de la ele. Le dăm deoparte să se răcească.

Fierbem 3 ouă și le curățăm de coajă.

Punem și bucățile de carne pentru ciorbă la fiert, vezi aici cum, după care alegem carnea pe care o păstrăm pentru ciorbă, iar căzăturile și grăsimile, le păstrăm pentru drob.

Alegem carnea pentru ciorbiță și o dăm deoparte iar ceea ce rămâne, grăsimi, piele, resturi de carne le tocăm mărunt.

După ce s-au răcit organele le tocăm cubulețe mici și le punem într-un vas alaturi de carnea rămasă de la ciorbiță peste care adăugăm ceapa cu usturoiul călite, cele 3 ouă crude rămase, pătrunjelul, sare, piper și omogenizăm.

Punem prapurele în apă călduță pentru a-l înmuia și îl intindem pe un blat de lucru. Punem jumătate din compoziția de drob, ouăle fierte, cealaltă jumătate de compoziție, uniformizăm, astfel încât să dăm forma unei rulade.

Strângem prapurele in jurul ruladei și punem într-o tavă de cuptor unsă cu ulei.

Dăm la cuptor 35-40 de minute la 180 de grade, după care o scoatem și o lăsăm în tava în care s-a copt până se temperează.

Scoate drobul din tavă și-l punem pe un blat, iar deasupra punem o tavă sau ceva drept cu o greutate, nu foarte mare, atât cât să preseze ușor și să-l compacteze. Lăsăm așa până se răcește după care îl punem la frigider.

Tăiem rece și servim alături de celelalte preparate tradiționale de Paști. Spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password