Niciodata nu am mancat o dulceata de capsuni mai buna ca aceasta, imi aduc aminte cum ma punea bunica sa o ajut, mai intai sa le spal apoi sa le iau coditele jos. Nu exista an in care aceasta dulceata sa nu fie prezenta la noi in casa. Si aveam capsuni cu duiumul, bunica fiind recunoscuta in sat pentru capsunile ei parfumate si pline de gust.
Dulceaţa de căpşuni reuşeşte să capteze tot parfumul acestor fructe deosebite şi reprezintă o modalitate ideală de păstrare pentru iarnă a fructelor.
Diferenţa dintre dulceaţă şi gem este dată de consistenţă, de cantitatea de zahar și modul de preparare, dulceaţa ca produs final fiind cu bucăți de fruct, pe când gemul este de o consistenta aproape uniformizată.
A doua zi strecuram căpșunile, punem sucul la fiert și când a dat in clocot, turnam peste fructele strecurate, lăsam așa aproximativ jumătate de ora. Strecuram din nou și le punem din nou sucul la fiert pana se reduce la jumătate. Adăugăm fructele in sirop și mai fierbem 15-20 de minute la foc mic pentru a păstra cât mai întregi fructele. Pentru a verifica dacă a fiert suficient luaţi cu o lingură puţin gem din oala in care au fiert căpşunile și puneți pe o farfurie, iar dacă se leagă este numai buna de turnat in borcane sterilizate și fierbinți. Punem capacele și le așezăm intr-un pat din prosoape pana se răcesc de la sine.