Foi cu miere umplute cu cremă de ciocolată și fistic, prăjitura care adună toată familia la masă ✨
Dacă iubești prăjiturile de casă cu gust autentic, această rețetă îți va cuceri sufletul. Foile fragede, coapte cu miere și cacao, capătă un parfum aparte și o textură care se înmoaie perfect după ce stau câteva ore la frigider. Între ele se ascunde o cremă catifelată, în care se întâlnesc ciocolata și fisticul – un duo elegant, cu aromă intensă și ușor crocantă.
Rezultatul? O prăjitură echilibrată, nici prea dulce, nici prea grea, care se topește în gură și lasă în urmă un gust sofisticat. Este alegerea ideală pentru mesele festive, dar și pentru momentele în care vrei să-ți răsfeți familia cu ceva bun făcut din inimă.
În plus, se taie frumos, are un aspect atrăgător și cu siguranță va deveni vedeta platoului de prăjituri. ❤️
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas pentru prăjitura Foi cu miere umplute cu cremă de ciocolată și fistic.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru cremă de ciocolată:
Ingrediente pentru crema de fistic cu ciocolată albă:
Ingrediente pentru glazură:
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm 2 tăvi de cuptor cu hârtie de copt.
Punem zahărul, sarea, mierea într-o cratiță cu fund gros la foc mediu amestecând într-una până ajunge în punctul de fierbere.
Adăugăm bicarbonatul de sodiu și zeama de lămâie, amestecăm bine și luăm imediat amestecul de pe foc.
Adăugăm untul, omogenizăm și lăsați amestecul să se răcească ușor.
În timp ce amestecăm puternic turnăm rapid ouăle ușor bătute și amestecăm până la omogenizare.
Adăugăm amestecul de făina cernută amestecată cu pudra de cacao, amestecăm aluatul cu o spatulă de silicon.
Turnăm într-o folie de prospețime și dăm la frigider pentru 30 minute.
Împărțim în 4 părți egale și dăm forma bilelor.
Pe un plan de lucru presărat cu făină întindem fiecare bilă cu o o dimensiune de 25/35 cm. Înțepăm cu furculița și coacem pentru 6 minute fiecare foaie individual pe tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Scoatem din cuptor și dacă dorim să iasă perfect o decupăm fierbinte cu ajutorul unei forme perfect toate foile pe care ulterior le transferăm pe un grătar să se răcească.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată:
Punem smântâna cu jumătate din cantitatea de lapte, zahărul, extractul de vanilie la înfierbântat.
Adăugăm amidonul dizolvat în restul de lapte în compoziția fierbinte și amestecăm energic până se îngroașă.
Încorporăm ciocolata, așteptăm 2-3 minute și amestecăm bine cu un tel până compoziția este perfect uniformă iar ciocolata este complet topită.
Acoperim suprafața cremei cu o folie și o lăsăm să se răcească la frigider pentru minim 2 ore.
Mod de preparare pentru crema de fistic:
Punem smântână la înfierbântat iar când ajunge în punctul de fierbere adăugăm ciocolata ruptă, lăsăm 2-3 minute și amestecăm energic până compoziția este perfect omogenă iar ciocolata complet topită. O dăm la rece pentru o oră.
Mixăm untul cu zahărul pudră și extractul de fistic până se spumează.
Adăugăm pastă de fistic, praful de sare și omogenizăm bine.
Peste amestecul de unt cu fistic adăugăm compoziția de ciocolată albă în 4-5 transe amestecând cu un tel până devine lucioasă. Nu bateți mai mult decât e nevoie ca se va tăia.
Eu am adăugat câteva picături de colorant verde pentru a avea o nuanță cat mai naturală.
Asamblare:
Punem o foaie, jumătate din crema de ciocolată, a doua foaie, presăm ușor, 3/4 din crema de fistic, a treia foaie și presăm din nou, a doua jumătate de cremă de ciocolată și ultima foaie, presăm ușor și punem un tocător cu ceva greu peste ca să se lipească bine foile. Lăsăm la loc răcoros până a doua zi.
Eu am folosit o formă dreptunghiulară pentru a avea felii perfecte din toată prăjitura, apoi l-am îndepărtat. Dar merge și fără.
Mod de preparare pentru glazură și decor:
Punem smântână la înfierbântat iar când ajunge în punctul de fierbere adăugăm ciocolata ruptă, lăsăm 2-3 minute și amestecăm energic până compoziția este perfect omogenă iar ciocolata complet topită.
Adăugăm untul și mierea și omogenizăm din nou. O lăsăm la temperat 7-8 minute.
Turnăm peste prăjitură și nivelăm rapid cu o spatulă. O dăm la frigider pentru 2 ore, apoi o porționăm iar cu sacul cu șpriț cu forma stelată decorăm prăjitura în funcție de nr de porții pe care îl avem cu cremă de fistic rămasă.
Tăiem și servim de la micul dejun alături de cafea până la desertul de la cină. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.