Azi facem Gulaș de curcan cu găluște și cartofi, rețetă autentică ungurească
Să tot fie vreo 20 de ani de când fac aceeași rețetă clasică de gulaș de vită cu găluște și cartofi, rețetă autentică ungurească, dar de ce nu aș face și cu carne de curcan?! Îmi aduc aminte prima dată când am făcut-o, era prin ‘97-‘98, eram practicant la restaurantul unui hotel din Arad.
Directorul de pe acea vreme, avea un prieten bun de la Szeged, pe domnul Arpad, care are și acum un restaurant micuț cu mâncare tradițională din zona locului.
Este mereu plin la el, pe timpul prânzului sau a cinei, clienții așteaptă să se ridice cineva și să prindă o masă.
Venit în vizită la Arad domnul Arpad mereu ne surprindea cu câte ceva, deși fiind musafir mereu intra în bucătarie și gătea câte ceva, era atât de pasionat încât le făcea cu o plăcere greu de descris. Am prins drag de el și de fiecare dată când venea eram mâna lui dreaptă. Îți explica de ce se pune aia, de ce se prăjește atât, de ce aia, de ce cealaltă. Nu aveai cum să nu stai pe lângă el, mai ales că eu eram la începuturile carierei mele.
Era zi de gulaș, autentic cum spunea el, așa ca la noi și bun a fost, încât și acum îmi aduc aminte acel gust, pe care nu cred să îl uit vreodată, dar astăzi facem aceeași rețetă de gulaș dar cu carne de curcan.
Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingredinete:
Ingrediente pentru găluște:
Mod de preparare:
Spălăm și curățăm toate legumele.
Tăiem cuburi măricele carnea de curcan.
Ceapa și ardeiul le tocăm grosier, le punem la călit în ulei cu sare, până se înmoaie și se înmoaie bine.
Punem carnea, toate condimentele și dunstuim și carnea până își lasă propria zeamă.
Adăugăm morcovii, boiaua, cimbrul și apă atât cât să acopere carnea. Lăsăm să fiarbă la foc mic undeva în jur de o oră, însă este posibil să trebuiască mai mult sau mai puțin, asta depinde și de calitatea cărnii.
Când carnea este aproape fiartă, adaugăm cartofii tăiați cuburi, roșiile în bulion și dacă mai este nevoie de lichid, mai adăugăm apă, atât cât să putem fierbe găluștele.
Pentru găluște amestecăm ouăle cu făina, omogenizăm, iar cu ajutorul unei linguri rupem găluștele direct în oala cu carne. Verificăm gustul, dacă mai trebuie sare și lăsăm să fiarbă încă vreo 10-12 minute.
Servim cu pătrunjel tocat deasupra și ardei iute. Simplu nu-i așa? Un gust autentic al unui gulaș unguresc, dar nu vă mai rețin și vă las să vă apucați de treabă, dar nu înainte de a vă ura spor la treabă și poftă bună!