Azi vin cu rețeta finală în cea mai bună forma a ei pentru Panettone – Cozonac italian. Și au trecut câteva rețete de panettone prin mâna și cuptorul meu până să ajung la rezultatul acesta. Și da vă spun cu mâna pe inimă că este cel mai bun rezultat obținut până acum. Multă materie primă aruncată, mult timp pierdut în bucătărie și curent nu mai zic 🤣🤣🤣.
Merită absolut fiecare secundă pentru realizarea acestui panettone, pentru că rezultatul este fantastic. Trebuie doar să fiți pregătiți cu răbdare, cu ingrediente de calitate și cu un robot de bucătărie foarte bun.
După cum puteți vedea arată impecabil și vă spun drept că este fantastic de bun, fraged, aromat, gustos dar și foarte aspectuos.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, care culmea este scurtă și modul de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată.
Ingrediente pentru maia
380 g faină Manitoba
175 ml apă la temperatura camerei
5 g drojdie proaspătă
Ingrediente pentru aluat
150 g gălbenușuri (aproximativ 10 ouă)
1/4 linguriță sare
125 g zahăr tos
25 g miere
2 g drojdie proaspătă
210 g unt cu minim 80% grăsime
150 g fructe confiate/125 g ciocolată neagră/etc
Mod de preparare pentru maia:
Punem apa și drojdia într-un castron și omogenizăm.
Adăugăm făina și frământăm un aluat consistent care abia încorporează toată făina, dar nu vă faceți griji, așa trebuie să iasă.
Punem într-un castron acoperit bine cu o folie de prospețime și dăm la rece pentru 20-22 de ore.
Scoatem aluatul de la frigider și îl rupem bucățele mici, adăugăm gălbenușurile, cele 2 grame de drojdie și sarea, apoi cu ajutorul unui robot de bucătărie cu paletă mixăm aluatul până începe ușor dă se desprindă de pe pereții vasului.
Schimbăm paleta robotului cu cârligul, adăugăm zahărul, mierea și mixăm in continuare la viteză medie spre mare până se topește zahărul complet iar aluatul dezvoltă bine glutenul și este elastic, precum în fotografie.
Mixăm untul astfel încât să fie moale.
Încorporăm și untul în 2 tranșe și continuăm să frământăm până obținem un aluat perfect omogen și elastic.
Așa trebuie să arate aluatul la final.
Adăugăm fructele confiate în aluat si mai frământăm câteva secunde pentru a încorpora și fructele.
Ungem un castron cu ulei, turnăm aluatul în castron, acoperim cu o folie si îl lăsăm la odihnit pentru 60 de minute.
Ungem un plan de lucru uns cu ulei turnăm aluatul și îl împăturim astfel încât să aducem o margine peste cealaltă de vreo 7-8 ori, astfel încât să obținem o formă rotundă. Folosim metoda stretch fold, dacă nu știți sau nu înțelegeți o puteți căuta pe google.
Punem aluatul cu cu partea lipită în forma de Panetone pe care în prealabil am uns-o cu puțin ulei. Lăsăm la dospit până își dublează volumul. Acest pas poate dura până la 6 ore, în funcție de cât de cald este în bucătărie.
Înainte cu vreo 10-15 minute de finalizarea dospitului final încălzim cuptorul la 150 de grade.
Cu grijă mutăm tava cu panettone în cuptor și o lăsăm la copt pentru 60 de minute.
După finalizarea coptului înfigem 2 bețe de frigărui în baza aluatului și răsturnăm cozonacul cu fundul în sus, apoi îl atârnăm între 2 suporți sprijinit în bețele de frigărui.
Lăsăm să se răcească complet, apoi putem tăia și servi. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru multe alte rețete de patiserie și multe altele, găsiți în secțiunea pâine și patiserie sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.