Azi facem cea mai bună plăcintă cu mere și nuci coapte, deliciul de care nu te mai saturi din mâncat, până nu e gata și ultima bucățică.
Plăcintă, când aud acest cuvânt mă duce gândul la plăcintă cu mere, cu brânză și stafide, cu dovleac, cu nuci și dulceață, la toate plăcintele pe care le făcea bunica în vremea copilăriei mele. Astăzi mi-a venit rândul să reproduc rețeta ei, care nu era tocmai exactă, o făcea cu cana, așa că după mai multe teste, am ajuns la această minune fragedă și aromată cu care mi-am înnebunit toți vecinii și care este fără nici un dubiu cu cel mai bun și fraged aluat, trebuie doar respectați câțiva pași și va ieși o minune de plăcintă cu mere și scorțișoară în aluat fraged.
Așadar vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare:
Într-un castron încăpător punem făina, untura, sarea, zahărul, amoniul și frământăm până obținem un aluat nisipos.
Adăugăm oul, gălbenușurile, laptele și continuăm să frământăm până rezultă un aluat omogen. Nu frământați mai mult, pentru că nu va mai rămâne fraged aluatul.
Impărțim aluatul în 2 părți egale, înfoliem cu folie de prospețime și îl dăm la rece pentru jumătate de oră.
Mod de preparare pentru umplutură:
Coacem nuca 8-10 minute la 180 de grade, o lăsăm să se tempereze după care o frecăm între mâini să îndepărtăm pielițele, apoi o tocăm grosier.
Curățăm merele și le dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Le punem la călit împreună cu restul ingredientelor și le ținem pe foc mic până scade tot lichidul. Le dăm deoparte și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Asamblare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Între două foi de copt întindem o bucată de aluat cu dinensiunea de 25/35 cm.
Punem aluatul într-o tavă cu aceeași dimensiune
Distribuim nuca coaptă si tocată grosier, grișul si compoziția de mere peste, uniformizăm si venim cu cealaltă foaie de aluat.
Distribuim cele 2 linguri de zahăr deasupra și înțepăm din loc în loc cu furculița. Dăm la cuptor pentru 40 de minute sau atât cât este nevoie să obținem o crustă rumenie.
O lăsăm să se răcească în tava în care s-a copt după care putem tăia și servi cu sau fără zahăr pudră.