Dacă iubești rețetele simple, dar care par complicate la final, atunci pogăcele leneșe cu cașcaval sunt fix pentru tine. Numele lor poate suna jucăuș, dar tot secretul stă în metoda pregătirii: în loc să întinzi, să rulezi sau să formezi straturi migăloase, întinzi o singură foaie de aluat, o împături și apoi o tai cuburi și le așezi direct în tavă, unul lângă altul.
Magia se întâmplă la cuptor, cuburile cresc frumos, se desprind foile unele de altele și creează un efect de straturi aurii și pufoase, între care se topește cașcavalul. Rezultatul? O gustare crocantă la exterior, moale și aromată în interior, care se rupe în felii ca niște „pahare” delicate, fără niciun efort.
Perfecte pentru brunch, pachețelul de la birou sau pur și simplu de ronțăit calde, direct din tavă, aceste „pahare leneșe” sunt dovada că uneori cele mai delicioase rețete sunt și cele mai simple.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Tapetăm o tavă de cuptor de 25/35 cm cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cernem făina într-un castron, facem o gaură în ea și punem apă, zahărul și drojdia. Amestecăm ușor atât cat să umezim drojdia și o lăsăm să se activeze pentru 10-12 minute.
Adăugăm învelișul, oul, sarea și amestecăm cu o spatulă de silicon până aceasta devine ineficientă și trecem la frământatul manual. Vom obține un aluat elastic și ușor lipicios. Nu vă faceți griji așa trebuie să fie. Nu mai adăugați făină ca nu vor mai ieși la fel de pufoase.
Punem aluatul într-un castron uns cu ulei și îl lăsăm să își dubleze volumul.
Scoatem aluatul pe un plan de lucru presărat cu făină și îl întindem cu o dimensiune de 60/40 cm. Ungem cu unt și presărăm 200 g din cantitatea totală de cașcaval.
Aducem 1/3 din partea de jos spre partea de sus.
Partea de sus o aducem peste cea de jos. Partea din dreapta 1/3 spre stanga si stanga peste cea din dreapta.
Întindem din nou aluatul cu o dimensiune de 25/35 cm și tăiem cuburi potrivite.
Le punem în tavă, presărăm diferența de cașcaval și lăsăm să își dubleze volumul.
Băgăm tava la cuptor și coacem 25-28 de minute și până se rumenește frumos!
Scoatem din cuptor și transferăm pe un grătar și lăsăm să se răcească… asta în caz ca mai apucă.
Simplu, rapid și gustos. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru multe alte rețete de paine și patiserie dar și multe altele, găsiți în secțiunea pâine și patiserie sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.