Prăjitura Budapesta sau Televizor , una din cele mai bune prăjituri din vremurile copilăriei, cu gust dulce acrișor, vanilat dar și ușor amărui datorită foilor cu cacao.
Sărbătorile și zilele de naștere musai trebuiau să aibă la desert această prăjitură delicioasă, care până la urmă nu e atât de complicată sau de greu de făcut. Deși multă lume se sperie că le-ar lua mult timp sau că nu le-ar ieși când văd atâtea straturi și creme.
Este foarte spornică și vă asigur ca este foarte delicioasă cu gust răcoritor ca să nu mai zicem de aspectul său irezistibil. Un blat de vanilie, două straturi de cremă cu lămâie, toate între două foi fragede de cacao.
Acum nu îmi rămâne decât să vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru blatul cu lămâie:
Ingrediente pentru foile cu cacao:
Ingrediente pentru cremă:
Mod de preparare pentru cremă:
Punem 450 ml de lapte cu sarea, zahărul la înfierbântat.
Amestecăm restul de lapte cu gălbenușurile.
Adăugăm făină și omogenizăm. Trecem amestecul printr-o sită.
Oprim focul și turnăm compoziția de gălbenușuri peste laptele fierbinte. Pornim din nou focul la mediu și amestecăm într-una până se îngroașă.
Din momentul în care a început să clocotească reducem focul la minim și mai fierbem încă 5 minute.
Adăugăm sucul de lămâie și oprim focul. Acoperim cu o folie întreaga suprafață a cremei și o lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Mixăm untul până se deschide la culoare, apoi reducem viteza mixerului la minim și adăugăm treptat câte o lingură de cremă până o terminăm. La final crema trebuie să fie lucioasă și ușor fermă. Nu trebuie să fie prea tare pentru că trebuie să absoarbă foile și să se înmoaie. Dăm deoparte.
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de cuptor cu hârtie de copt de 28/32 cm.
Separăm ouăle.
Topim untul și il lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Omogenizăm gălbenușurile împreună cu untul și dăm deoparte.
Batem albușurile cu un praf de are până obținem o spumă lejeră. Adăugăm treptat zahărul și zahărul vanilat și continuăm să batem până bezeaua este lucioasă iar zahărul complet topit.
Încorporăm amestecul de gălbenușuri cu unt și batem în continuare la viteză cea mai mică, atât cât să se omogenizeze, câteva secunde.
Cernem făina în bezea, adăugăm coaja de lămâie și amestecăm lejer cu o spatulă până se combină perfect. Nu amestecați prea mult ca scoateți aerul din albușuri iar blatul nu va mai fi la fel de pufos.
Turnăm în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 14-15 minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult ca se va usca. Scoatem blatul din cuptor și îl transferăm pe un grătar să se răcească complet.
Când e rece, îndepărtăm partea spumoasă de deasupra.
Mod de preparare pentru foile cu cacao:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Într-un castron punem făina, cacaua și amoniul pentru prăjituri. Amestecăm cât să se combine.
Batem untul cu zahărul, praful de sare, extractul de vanilie până se deschide la culoare.
Adăugăm treptat ouăle și batem în continuare până zahărul este complet topit.
Peste amestecul de unt punem ingredientele uscate și apă. Amestecăm cu o spatulă de silicon până aceasta devine ineficientă, apoi frământăm rapid la mână un aluat ușor de manevrat.
Împărțim aluatul în două părți egale și fiecare parte o întindem între 2 hârtii de copt cu dimensiunile de 28/32 cm. Înțepăm din loc în loc foile cu furculița și le băgăm în cuptor pentru 10-11 minute.
Le scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească în tăvile în care s-au copt.
Asamblare:
Punem o foaie cu cacao, jumătate de cremă, blatul de vanilie, cealaltă jumătate de cremă și a doua foaie cu cacao. Dăm la frigider pentru minim 12 ore, după care poate fi tăiată și servită. Nu trișați ca altfel nu vor mai ieși la fel de perfecte feliile.
Obligatoriu se taie rece și se servește la temperatura camerei.
Pudrăm cu zahăr farin. Așadar de aici nu îmi rămâne decât să vă doresc spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.