Această Prăjitură Căpșunica cu mousse de iaurt și jeleu de căpșuni rafinată combină perfect aromele delicate și texturile contrastante, oferind o experiență dulce și răcoritoare.
Blatul pufos de vanilie, ușor și aromat, creează baza perfectă pentru mousse-ul fin de iaurt, aerat și cremos, cu o notă subtilă de prospețime iar jeleul de căpșuni vine perfect în completare. Deasupra, am decorat cu căpșuni proaspete care adaugă o explozie fructată, dulce-acrișoară, completând armonios fiecare îmbucătură.
Fiecare strat se îmbină elegant, rezultând un desert sofisticat, ideal pentru zilele călduroase sau pentru ocazii speciale. Se servește rece, decorată cu căpșuni proaspete și frunze de mentă pentru un plus de prospețime și culoare.
Ingrediente pentru blatul de vanilie:
Ingrediente pentru mousse-ul de iaurt:
Ingrediente pentru jeleul de căpșuni:
Mod de preparare pentru blatul de vanilie:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 25/32 cm
Mixăm gălbenușurile cu uleiul, apa și extractul de vanilie până se spumează ușor.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 20-21 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 2-3 minute în tava în care s-a copt, apoi îl răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Dăm blatul la rece pentru minim o oră. Facem asta ca să îl putem felia mai bine.
Tăiem blatul în 3 părți egale.
NOTĂ: Mare atenție să nu coaceți mai mult decât este nevoie ca se va usca. Ideal ar fi ca blatul să stea la frigider măcar 2 ore, se va tăia mult mai ușor.
Mod de preparare pentru mousse-ul de iaurt:
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.
Iaurtul trebuie să fie la temperatura camerei și punem peste el zahărul. Amestecăm și dăm deoparte.
Verificăm dacă zahărul este topit, adăugăm gelatina hidratată și topită în iaurt, amestecăm rapid și energic cu un tel.
apoi încorporăm treptat frișca bătută, amestecând ușor cu mișcări largi de sus în jos.
NOTĂ: Gelatina o vom încorpora în compoziție și ulterior frișcă doar înainte de a monta prăjitura.
Împărțim în 3 părți egale.
Mod de preparare pentru jeleul de căpșuni:
Dizolvăm amidonul în apă rece.
Spălăm căpșunile și le tăiem sferturi.
Le punem alături de zahăr, sucul de lămâie la foc mic să fiarbă pentru aproximativ 7-8 minute din momentul în care au început să clocotească. Nu amestecați în ele. Oprim focul și le lăsăm 2-3 minute să se tempereze.
Adăugăm dintr-o dată amidonul dizolvat, amestecăm cu o spatulă până compoziția este uniformă și pornim din nou focul la minim. Amestecăm constant cu spatula cu mișcări largi să nu rupem căpșunile. Când dă primul clocot oprim focul și lăsăm să se răcească la temperatura camerei amestecând din când în când în compoziție să nu facă pojghiță.
NOTĂ: La final jeleul trebuie să fie ușor gros asemeni unei smântâni fermentate. Asta va ajuta să aibe ținută dar și blatul să se însiropeze.
Împărțim în 2 părți egale.
Asamblare:
Punem un blat, un strat de căpșuni, mousse de iaurt, blat, jeleu de căpșuni, mousse de iaurt, blat și mousse de iaurt la final.
Dăm la rece pentru minim 6 ore sau peste noapte, după care putem felia și servi. Putem decora cu ciocolată, frișcă căpșuni, etc. Eu am decorat cu frișcă și căpșuni proaspete.
Spor la treabă și să vă fie de folos.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.