Ușor ușor ne pregătim să ne facem listele pentru sărbători iar Prăjitura Crăciunița cu nucă și cafea nici că nu ar putea să lipsească de pe masă. După nume dar și după ingrediente este un deliciu de toamnă iarna.
E drept că necesită puțin timp pentru a o pregăti însă rezultatul este spectaculos de bun. Blaturi cu cacao însiropate cu cafe, cremă fină de vanilie, un blat din bezea cu nucă ce să îți mai dorești de la o prăjitură. Este complexă și mega delicioasă.
Modul de preparare este destul de simplu și cu ingredientele pe care marea majoritate le avem prin cămară, așa că doar pofte să avem și răbdare.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru blatul de cacao:
Ingrediente pentru blatul de bezea cu nucă:
Ingrediente pentru însiropat:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Ingrediente pentru glazură:
În plus:
Mod de preparare pentru cremă:
Punem într-un castron gălbenușurile, amidonul, făina și 150 de ml de lapte într-un castron și le omogenizăm.
Diferența de lapte o punem într-o crăticioară alături de zahăr și păstaia de vanilie tăiată în două pe lung.
Când ajunge în punctul de fierbere oprim focul și turnăm în fir subțire compoziția de gălbenușuri, omogenizăm, după care aprindem focul și amestecăm într-una până se îngroașă.
Acoperim cu o folie de prospețime direct pe suprafața cremei sau amestecăm din când în când până se răcește să nu facă pojghiță.
Batem untul până se deschide la culoare, apoi încorporăm crema în 4 tranșe mixând după fiecare tranșă până se încorporează, nu bateți mai mult ca riscați să se taie. O dăm deoparte.
Mod de preparare va pentru blatul de bezea cu nucă:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de 25/35 cm cu hârtie de copt.
Într-un castron amestecăm amidonul, făina și praful de copt.
Batem albușurile cu un praf de sare până se formează o bezea ca o zăpadă moale. Adăugăm treptat zahărul și mixăm până bezeaua e lucioasă iar zahărul complet topit.
Încorporăm mierea și mai batem câteva secunde, atât cat să fie încorporată uniform.
Adăugăm nucile și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule de silicon.
Cernem amestecul de făină și cu mișcări largi de sus în jos amestecăm ușor astfel încât să final să fie distribuite uniform.
Turnăm în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 35 de minute.
Scoatem din cuptor și transferăm blatul fără tavă pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru blatul de cacao:
Mod de preparare pentru blatul de cacao.
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de 25/35 cm cu hârtie de copt.
Într-un castron amestecăm cacaua, făina și praful de copt.
Omogenizăm gălbenușurile cu uleiul și le dăm deoparte.
Batem albușurile cu un praf de sare până se formează o bezea ca o zăpadă moale. Adăugăm treptat zahărul și mixăm până bezeaua e lucioasă iar zahărul complet topit.
Încorporăm amestecul de gălbenușuri, apa și mixăm atât cât să fie încorporate.
Cernem amestecul de făină în 2-3 tranșe și cu ajutorul unei spatule amestecăm cu mișcări largi de sus în jos până toate ingredientele uscate sunt încorporate.
Turnăm în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 25 de minute.
Scoatem din cuptor și transferăm doar blatul pe un grătar și lăsăm să se răcească complet.
După răcire îndepărtăm partea superioară a blatului(doar spuma) și îl tăiem în două părți egale pe orizontală.
Mod de preparare însiropat:
Punem cafeaua împreună cu zahărul, romul si amestecăm.
Mod de preparare pentru glazură:
Glazura o vom pregăti după ce scoatem prăjitura de la frigider.
Punem untul, zahărul și cacaua într-o crăticioară la foc mic până untul se topește complet.
Adăugăm laptele fierbinte și amestecăm energic cu un tel până zahărul este complet topit, apoi dăm deoparte să se tempereze pentru 10 minute.
Asamblare:
Punem un blat de cacao, îl ungem cu dulceață din loc în loc și însiropat cu jumătate din amestecul de cafea.
Adăugăm jumătate din cantitatea de cremă și o nivelăm bine, punem blatul cu nucă, a doua jumătate din cantitatea de cremă pe care o nivelăm.
Ungem celălalt blat cu dulceață din loc în loc și îl răsturnăm peste crema de vanilie după care presăm ușor astfel încât să facă priza blaturile cu cremă între ele. Îl însiropăm cu cafeaua rămasă, acoperim cu o folie și dăm la rece peste noapte sau pentru minim 6 ore.
Turnăm glazura și o nivelăm rapid, apoi o decorăm cu jumătăți de nucă, sau cu ce vă place. Dacă nu lucrați rapid cu glazura se va întări foarte repede datorită faptului ca prăjitura e rece. Dăm din nou la rece pentru 30 de minute după care poate fi tăiată și servită.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.