Abonează-te la canalul de Youtube

Prăjitură cu miere – Albinița – Dulcineea – Foi cu miere ca la mama acasă

( 4.2 din 5 )
Se încarcă...
  • 24 pPorții
  • 60 mPreparare
  • 60 mGătire
  • 2:0 hGata în
Printează rețeta

Prăjitură cu miere – Albinița – Dulcineea – Foi cu miere ca la mama acasă

 

Prăjitura de astăzi este una simplă, dar delicioasă, pe care sunt convins că toți o cunoașteți. Fie că îi spuneți Albinița sau Dulcineea, este un desert întâlnit frecvent pe mesele românilor, o prăjitură care îmbină dulceața mierii cu gustul unic de scorțișoară. Crema pufoasă de griș cu lapte lipește perfect foile pregătite cu mare grijă, iar magiunul de casă completează rețeta cu gustul său ușor acrișor. Vă invit și pe voi să încercați să vă pregătiți singuri această prăjitură pentru a vă bucura de gustul unic al unei Albinițe de casă! Spor la gătit!

Malte rețete de prăjituri cu foi cu miere:

Prăjitură Physha, foi cu miere si cacao, cremă de vanilie si glazură de ciocolată, rețeta aici

Tort Marlenka, foi cu miere si cremă de lapte, rețeta aici.

Ingredinete Prăjitură cu miere – Albinița – Dulcineea – Foi cu miere ca la mama acasă 

Pentru foi:

  • 200 g zahăr
  • 60 g miere
  • 150 g lapte (cântărit)
  • 2 ouă
  • 120 g unt
  • 2 linguri esență de vanilie
  • 700 g făină
  • 1 lingură scorțișoară
  • 1 praf de sare
  • 8 g bicarbonat

Pentru crema de griș:

  • 1 l lapte
  • 200 g griș
  • 200 g zahăr
  • 300 g unt
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 200 g magiun
 
Mod de preparare Prăjitură cu miere – Albinița – Dulcineea – Foi cu miere ca la mama acasă
 
Pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Amestecăm făina cu bircarbomatul.
 
Punem zahărul, laptele și mierea într-un castron pe bain marie, până se încălzește compoziția.
 
Dăm jos de pe bain marie și adăugăm ouăle și scorțișoara. Încorporăm apoi și untul.
Omogenizăm, după care adăugăm amestecul de făină. Amestecăm mai întâi cu o lingură până când aceasta va deveni ineficientă, după care vom trece la frământatul manual până obținem un aluat destul de dens și ușor lipicios. 
Transferăm aluatul pe un plan de lucru
 
îl împărțim în patru părți egale.
 
Ungem cu ulei și tapetăm cu făină dosul unei tăvi.
Întindem fiecare aluat sub formă dreptunghiulară, îl răsucim pe sucitor și îl răsturnăm pe dosul tăvii. Îndreptăm marginile, înțepăm din loc în loc cu furculița și băgăm la cuptorul preîncălzit pentru 8-10 minute.
 
Coacem toate foile rând pe rând și le scoatem pe un grătar, să se răcească, după care le punem pe hârtii de copt. 
Pentru cremă:
 
Punem laptele la fiert împreună cu zahărul și coaja de lămâie. Adăugăm grișul. Fierbem până se îngroașă,
Încorporăm untul cubulețe și lăsăm la rece pentru minim 2 ore.
După ce s-a răcit, cu ajutorul unui mixer de bucătărie vom spuma crema de griș.
 
Umplem foile astfel: punem o foaie, jumătate din cantitatea de cremă de griș, 
a doua foaie, magiunul,
a treia foaie, restul de cremă de griș
și ultima foaie. Presăm ușor după fiecare foaie, punem deasupra un tocător sau ceva drept și o greutate. Lăsăm la temperatura camerei, acoperit cu un prosop de bucătărie până a doua zi.
Dosul tăvii pe care am folosit-o e de 27/35 cm.
A doua zi tăiem felii după mărimea dorită, iar dacă vreți să o ornați ca și mine mai faceți încă jumătate din cantitatea de cremă de griș, iar cu ajutorul unui sac cu șpriț turnați mici aveline deasupra sau pur și simplu cu zahăr pudră.
Spor la treabă și poftă bună!

Leave A Comment

- Shopping List
x

Parola pierduta

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide

});