Această prăjitură cu vișine și cremă de mascarpone cu ciocolată este o veritabilă simfonie de arome și texturi, creată pentru a oferi o experiență de neuitat în fiecare felie. La bază, se află un blat fin, pufos și ușor umed, cu o aromă intensă de cacao.
Deasupra blatului, se întinde un strat generos de cremă de mascarpone, îmbogățită cu ciocolată de cea mai bună calitate. Această cremă catifelată combină bogăția brânzei mascarpone cu intensitatea ciocolatei, creând un echilibru perfect între dulce și decadent, care se topește în gură la fiecare îmbucătură.
Biscuiții și vișinele proaspete adaugă un contrast vibrant: gustul lor acrișor și revigorant se împletește armonios cu finețea cremei, aducând un plus de prospețime și echilibru întregii compoziții. Pentru a intensifica experiența, prăjitura poate fi decorată cu câteva vișine întregi și cu fulgi fini de ciocolată, care nu doar completează vizual preparatul, dar adaugă și o textură suplimentară.
Rezultatul este un desert sofisticat, în care fiecare strat spune o poveste – de la moliciunea blatului, la cremozitatea intensă a cremei și până la prospețimea vibrantă a vișinelor. Un deliciu ce reunește armonios tradiția și rafinamentul, perfect pentru momentele speciale de răsfăț.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru crema de mascarpone cu ciocolată:
Ingrediente pentru jeleul de vișine:
Ingrediente pentru staturile de biscuiți:
Ingrediente pentru glazura de ciocolată oglindă:
Mod de preparare pentru jeleul de vișine:
Dizolvăm amidonul în apă rece.
Punem vișinele cu zahărul într-o crăticioară la foc mic și lăsăm să se topească zahărul și să fiarbă 1-2 minute.
Oprim focul și adăugăm amidonul dizolvat, amestecăm și pornim din nou focul la minim amestecând într-una până începe să clocotească.
Dăm jos de pe foc și lăsăm să se răcească la temperatura camerei amestecând în când în când să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru blat:
Tapetăm o tava de 30/25 cm cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Într-un bol amestecăm toate ingredientele uscate: făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul.
Punem ouăle, zahărul, extractul de vanilie, uleiul, iaurtul și sarea într-un bol încăpător, le amestecăm cu un tel până se topește zahărul.
Adăugăm în compoziția umedă ingredientele uscate și omogenizăm cu ajutorul unei spatule.
Punem un ibric cu apă să fiarbă, măsurăm 50 de ml și turnăm peste compoziție amestecând rapid, dar nu prea mult, atât cât să obținem o compoziție omogenă.
Turnăm compoziția în tavă și o dăm la cuptor pentru 15 minute sau până trece testul scobitorii. După coacere, scoatem afară și le lăsăm să se răcească în tava în care s-a copt.
Mod de preparare pentru crema de mascarpone cu ciocolată:
Înfierbântăm smântâna pentru frișcă și punem ciocolata ruptă în ea să se topească, amestecăm energic până ciocolata e complet topită iar crema Dina o omogenă. Lăsăm ajungă la temperatura camerei după care la frigider 2 ore.
Într-un bol vom pune mascarponele, adăugăm crema de ciocolată și mixăm până obținem o cremă lejeră și ușor aerată. Nu mixați foarte mult ca riscați să se taie.
Mod de preparare pentru lichidul de înmuiere a biscuiților:
Punem toate ingredientele într-un bol și le amestecăm până obținem o compoziție omogenă iar zahărul este complet dizolvat.
Asamblare:
Punem blatul într-un inel detașabil, turnăm jumătate din cantitatea de cremă, o nivelăm, apoi un strat de biscuiți înmuiați în amestecul de lapte cu cacao pentru 4-5 secunde pe fiecare parte. Lăsăm 10 minute deoparte ca biscuiții să tragă tot lichidul.
Turnăm și jeleul de vișine și îl distribuim uniform peste stratul de biscuiți.
Punem încă un strat de biscuiți înmuiați, lăsăm iar 10 minute să tragă apoi cealaltă jumătate de cremă, nivelăm și dăm la rece.
Mod de preparare pentru glazura oglindă de ciocolată:
Punem gelatina la hidratat în 30 de mililitri de apă rece.
Într-o crăticioară punem apa cu zahărul la fiert la foc mic pentru exact 2 minute din momentul în care începe să fiarbă. Dăm jos de pe foc, adăugăm smântâna și amestecăm.
Punem ciocolata, cacaua în siropul de zahăr, lăsăm 2-3 minute, după care omogenizăm bine.
Adăugăm și gelatina hidratată și o lăsăm să se topească.
Trecem totul printr-o sită fină de ceai sau cu ajutorul unui mixer vertical o blendăm pentru a avea certitudinea că este fără cocoloașe de la cacao și o lăsăm să se răcească până la 32 de grade după care o putem turna peste prăjitură.
Dăm la rece până a doua zi după care tăiem cu ajutorul unui cuțit cu lama îngustă, subțire și bine ascuțit înmuiat în apă fierbinte.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.