Prăjitura Flodni cu nucă, mac, mere și magiun de prune
Am ajuns s-o fac și pe asta! O combinație între Greta Garbo sau Jerbo și Gibanica, două prăjituri diferite, dar in același timp destul de comune, din cauza umpluturilor.
Totul a pornit de la prăjitura Greta Garbo cu mac pe care am vrut să o fac, însă nu aveam îndeajuns, și fiind destul de tarziu, de unde să iau la ora aia, era undeva în miez de noapte pe la 00:30, așa că am căutat prin frigider, cămară și am găsit ceva nucă, mere și niște dulcețuri.
Aici a venit marea provocare când aveam câte puțin din fiecare și din niciuna îndeajuns pentru a face ceva. Așa că le-am combinat, astfel încât rezultatul se poate vedea, iar de gust vă pot asigura personal că este de-a dreptul fantastică! Practic avem 3 prăjituri, cu mac, mere și nuca suprapuse. 😂😂😂
Prima postare în online, mi-a dat de furcă, pentru că oamenii spuneau că de fapt este o altă faimoasă prăjitură cunoscută sub numele de Flodni, așa că de curând i-am schimbat denumirea, însă sunt convins că și Emiliana ar fi fost un nume plăcut pentru toată lumea.
Umpluturi cremoase de mac, nucă, mere și magiun de prune, foi fine singragede cu untură, un deliciu care își merită tot efortul.
Deasemeni puteți încerca și variantele de Greta Garbo cu mac, reteta aici sau click pe fotografie.
Greta Garbo sau Jerbo cu nuca și glazură de ciocolată, rețeta aici sau click pe fotografie.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutura de nucă:
Ingrediente pentru pentru umplutura de mac:
Ingrediente pentru umplutura de mere:
Ingrediente pentru umplutura de prune și finisat:
Mod de preparare pentru foi:
Vom fărâmița drojdia peste care punem o lingură de zahăr, un praf de sare, o amestecăm până se înmoaie și adăugăm jumătate din cantitatea de lapte calduț. Lăsăm la cald acoperit pentru activarea drojdiei.
Într-un castron încăpător vom pune făina pe care o vom amesteca cu untura până obținem o compoziție nisipoasă.
Separăm ouăle și batem cele 5 gălbenușuri cu restul de lapte.
Facem o gaură în mijlocul făinii, turnăm restul de lapte și zahăr, compoziția de drojdie și frământăm până obținem un aluat elastic și moale la atingere.
Mod de preparare pentru umplutura de mac:
Amestecăm macul cu jumătate din cantitatea de zahăr și zahărul vanilat, le trecem prin mașină de măcinat.
Punem compoziția de mac obținută cu coaja de lămâie și dăm deoparte.
Punem o oală cu laptele, extractul de vanilie și diferența de zahăr la fiert, iar când dă primul clocot adăugăm compoziția de mac și fierbem la foc mic pentru un minut. Dăm deoparte și o lăsăm să se răcească.
Mod de preparare pentru umplutura cu nucă:
Punem nuca măcinată alături de coaja de lămâie.
Într-o oală punem cu laptele, extractul de vanilie și zahărul la fiert, iar când dă primul clocot adăugăm compoziția de nucă și fierbem la foc mic pentru un minut. Dăm deoparte și o lăsăm să se răcească.
Mod de preparare pentru compoziția de mere:
Curățăm merele și le dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari. Le punem într-o oală la foc mediu alături de zeama de lămâie și zahăr.
Când au lăsat zeama și zahărul este topit le strecurăm bine printr-o sită fină. Adăugăm scorțișoara și le dăm departe să se răcească.
Asamblare:
Împărțim aluatul în 5 părți egale.
Pe un plan de lucru presărat cu făină întindem foi de mărimea tăvii. Eu am folosit o tavă de 25/35 cm cu înălțimea de 6 cm.
Punem prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, compoziția de nucă, o nivelăm bine, a doua foaie, compoziția de mac, a treia foaie, compoziția de mere, a patra foaie, magiunul de prune și ultima foaie.
Ungem cu oul bătut, iar cu ajutorul unui băț de frigăruie înțepăm din loc în loc și lăsăm la dospit pentru oră.
Cu 20 de minute înainte de finalizarea dospitului preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Băgăm tava la cuptor pentru 55-65 de minute sau până formează o o umflătură la mijlocul tăvii, și de aici trebuie să se mai coacă pentru minim 10 minute. Dacă se rumenește prea tare deasupra puneți o hârtie de copt.
Musai trebuie să o lăsați să se răcească complet la temperatura camerei, după care se poate tăia. Simplu, dar mult de lucru, însă rezultatul e genial! Vă urez spor la treabă și poftă bună!