Abonează-te la canalul de Youtube

Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo cu umplutură de nucă, dulceață de caise și glazură de ciocolată

( 4.1 din 5 )
Se încarcă...
  • 48 bucPorții
  • 1:20 hPreparare
  • 50 mGătire
  • 2:10 hGata în
Printează rețeta

Prăjitură Jerbo sau Greta Garbo cu umplutură de nucă, dulceață de caise și glazură de ciocolată

Îmi aduc aminte că de sărbătorile de Crăciun și Paști, când mergeam la sat, primul lucru pe care îl făceam, era să intru în soba mare de la drum (prima cameră de la intrarea în curte), acolo era “cămara” de sărbători, deoarece era singura cameră neîncălzită, iar prăjiturile erau întinse pe masa din mijlocul camerei acoperite de coli de hârtie. Și era musai să fie 6-7 feluri, această prăjitură fiind nelipsită de pe masa mătușii Cornelia de la Făget. Fără excepție de fiecare dată făcea minim două porții, doar era una din prăjiturile cele mai apreciate de familie.

Numele acestei prăjituri vine de la o frumoasă actriță Greta Garbo care a vizitat cafeneaua cofetarului Emil Gerbeaud din Budapesta. Se spune că până la poposirea actriței în Café Gerbeaud  din capitala Ungariei, numele prăjiturii i-ar fi purtat numele renumitului cofetar Gerbeaud care se pronunță Jerbo. De aici controversa denumirii acestei prăjituri, care era ținută în mare secret.

Cel mai probabil că nici aceasta nu este cea originală, însă cu siguranță este una din cele mai bune din câte am mâncat vreodată, chiar dacă este de post.

Cum se face prăjitura Jerbo sau Greta Garbo cu unplutură de nucă, dulceață de caise și glazură de ciocolată

 

Altii au mai încercat și prăjitura Jerbo sau Greta Garbo de post 

 

Prăjitură Marlenka cu cremă de lapte 

Ingrediente prăjitură Jerbo sau Greta Garbo:

Ingrediente pentru aluat:

  • 25 de grame de drojdie proaspătă
  • 70 de grame de zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 100-140 mililitri de lapte în funcție de calitatea făinii și a mărimii gălbenușurilor
  • 600 de grame de făină
  • 250 de grame de untură rece
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură:

  • coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
  • 400 g dulceață de caise
  • 300 de grame de nucă măcinată
  • 200 de grame de zahăr
  • 15 g zahăr vanilat
  • glazură:
  • 150 de grame de zahăr
  • 50 de grame de cacao
  • 50 de grame de unt
  • 70 mililitri de lapte

Mod de preparare pentru foi: 

Vom fărâmița drojdia peste care punem o lingură de zahăr, un praf de sare, o amestecăm până se înmoaie și adăugăm jumătate din cantitatea de lapte calduț. Lăsăm la cald acoperit pentru activarea drojdiei. 

 

Într-un castron încăpător vom pune făina pe care o vom amesteca cu untura până obținem o compoziție nisipoasă. 

Separăm ouăle și batem cele 4 gălbenușuri cu restul de lapte.

Facem o gaură în mijlocul făinii, turnăm restul de lapte și zahăr, compoziția de drojdie și frământăm până obținem un aluat elastic și moale la atingere. 

Mod de preparare pentru umplutura de nucă:

Amestecăm nuca cu zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie.

Asamblare și coacere: 

Împărțim aluatul în 4 părți egale și întindem foi de mărimea tăvii. 

Punem prima foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, o treime din dulceața de caise, o treime din nuca amestecată cu zahăr și coaja de lămâie. Punem a doua foaie și repetăm operatia până la a treia foaie, ultima rămânând neacoperită. 

Cu ajutorul unui băț de frigăruie înmuiat într-un vas cu apă, vom străpunge  până jos și din loc în loc prăjitura după care o lăsăm la dospit 45-50 de minute, în funcție de cât de cald este în Bucătărie. 

Coacem la 170 de grade pentru aproximativ o oră. 

Mod de preparare pentru glazură: 

Înainte cu vreo 10 minute de a se coace prăjitura punem toate ingredientele într-o crăticioară și le fierbem la foc mic până se îngroașă amestecând încontinuu. (Aproximativ 1 minut) 

Turnăm glazura fierbinte peste, imediat după ce scoatem tava din cuptor 

Lăsăm la temperat și până se întărește glazura, după care decupăm marginile și o tăiem felii. 

Spor la treabă și poftă bună! 

Tips & variations

  • Dimensiune tavă: 25/35 cm

Leave A Comment

- Shopping List
x

Parola pierduta

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide

});