Azi facem o Prăjitura Maria cu zmeură și mascarpone cu ciocolată albă și mousse de ciocolată neagră.
Probabil cea mai bună prăjitură de vară pe care am făcut-o în ultima vreme. Blat crocant cu faimoșii biscuiți Oreo, mousse de ciocolată, cremă de mascarpone cu ciocolată albă și un strat generos de jeleu cu zmeură proaspătă de casă. Totul se datorează prietenilor noștrii Meli și Alex care ne-au adus câteva caserole de zmeură din prima lor cultură de pe anul acesta.
Necesită puțină răbdare și ingrediente de calitate, însă rezultatul este de-a dreptul spectaculos. Și vă spun de pe acum că e musai să folosiți ingrediente de cea mai bună calitate.
Modul de preparare este foarte simplu și nu trebuie decât să te ocupi printre altele de fiecare strat în parte.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare descris pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blatul de Oreo:
Ingrediente pentru mousse-ul de ciocolată:
Ingrediente pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
Ingrediente pentru jeleul de zmeură:
Mod de preparare pentru blatul de Oreo:
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de 25/25 cm cu margini mai înalte.
Punem biscuiții într-un robot de Bucătărie și îi mixăm prin pulsare până obținem o compoziție asemănătoare pesmetului.
Adăugăm untul topit și amestecăm rapid.
Turnăm compoziția și o nivelăm. Dăm la rece.
Mod de prepare pentru mouse-ul de ciocolată neagră:
Punem gelatina la hidratat în 30 de mililitri de apă rece pentru 10 minute.
Punem ouăle împreună cu zahărul tos, un praf de sare și le batem pe bain marie până obținem o spună consistentă sau dacă aveți un termometru până ajung la temperatura de 65 de grade Celsius. Mare atenție ca fundul vasului să nu atingă apa.
Adăugăm ciocolata direct în spuma fierbinte, lăsăm 2-3 minute după care amestecăm până obținem o compoziție uniformă și omogenă. O lăsăm să se tempereze.
Batem frișca într-un bol bine spalat și degresat până lasă ușoare valuri la suprafață după care adăugăm treptat zaharul pudră și batem până se întărește. Nu bateți mai mult că riscați să se taie.
Când compoziția de ciocolată este rece, încorporăm gelatina hidratată și topită, apoi în 3 tranșe frișca.
Turnăm jumătate din cantitatea de mousse, distribuim uniform zmeura.
Turnăm și cealaltă jumătate de mousse de ciocolată după care nivelăm și dăm la rece.
Mod de preparare pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă:
Punem gelatina la hidratat în 30 ml apă rece.
Înfierbântăm smântâna pentru frișcă și punem ciocolata albă în ea să se topească, lăsăm ajungă la temperatura camerei după care la frigider 2 ore.
Într-un bol vom pune mascarponele, adăugăm crema de ciocolată albă și mixăm până obținem o cremă lejeră și ușor aerată.
Adăugăm gelatina pe care am topit-o în prealabil.
Omogenizăm cu ajutorul unui tel.
Turnăm compoziția de mascarpone peste mouse-ul de ciocolată, nivelăm și dăm la rece.
Mod de preparare pentru jeleu de zmeură:
Într-o crăticioară punem 400 g din totalul cantității de zmeură cu zahărul la foc mic, atât cât să pâlpâie flacăra.
Când s-a încălzit ușor și zahărul este topit, adăugăm și gelatina care în prealabil a fost topită și ea. Amestecăm ușor ca să nu zdrobim bobițele de zmeură și dăm deoparte până ajunge la temperatura camerei.
Încorporăm diferența de 100 de g de zmeură în jeleu, turnăm peste crema de mascarpone și dăm din nou la frigider pentru minimum 2 ore, după care putem tăia și servi.
Nu chiar simplu, dar nici ieșit din comun de greu, asta a fost pentru astăzi, de aici nu îmi rămâne decât să va urez spor la treabă și poftă bună!