Astăzi am făcut una din rețetele comunității mele de pe grupul de Facebook, Prăjitura Prințesa Diana cu 3 tipuri de blaturi și două creme. Inițial prăjitura se numea Izvorul Minunilor, însă am considerat că nu se prea potrivește numele.
Prima dată când am citit rețeta văzând atât de multe și variate tipuri de blat și creme mi-am spus că va fi foarte greu de făcut, însă când m-am pus pe treabă era undeva în jur de ora 11:00, iar pe la 13:30 eram gata și cu pozele, așa că dacă te organizezi și îți pregătești toate cele necesare nu ar trebui să dureze mai mult de 2 ore și jumătate.
Am schimbat câte ceva, din punctul meu de vedere blaturile erau cam seci și le-am însiropat, la cremă am modificat ușor cantitățile și decorul din ciocolată l-am făcut din ceea ce am decupat de la blaturi.
Când scriu aceste rânduri, vă spun că am mâncat deja a treia felie și cred că o să o mănânc și pe a patra. Este atât de fragedă și de fină, cu un gust bun și aromată încât nu te poți opri, blaturile însiropate cu sirop cu coajă de lămâie și în combinație cu cremele sunt chiar răcoritoare.
Cum spuneam mai devreme, se face destul de ușor, singurul dezavantaj e că sunt mai multe chestii de făcut, dar vă asigur că merită tot efortul. Așadar vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și pentru modul de preparare.
Alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente blat de vanilie:
Ingrediente blatul cu cacao:
Ingrediente pentru blatul de bezea cu nuca:
Ingrediente pentru sirop:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Ingrediente pentru crema de brânză:
Mod de preparare pentru blatul de vanilie:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 20/28 cm sau punem într-o formă dreptunghiulară de aceeași dimensiune și ea cu fundul tapetat.
Separăm ouăle. Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul, până obținem o compoziție omogenă.
Albușurile le mixăm la viteza mare cu sarea, până lasă valuri la suprafață asemeni unei zăpezi moi, adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o spumă fermă, lucioasă și zahărul este topit complet.
Adaugăm gălbenușurile și mai mixăm un pic până la omogenizare la viteză mică.
Încorporăm laptele și amestecăm ușor.
Adăugăm făina în 2 tranșe și amestecăm cu o spatulă cu mișcări ușoare de jos in sus.
Turnăm compoziția în tava tapetată. Coacem blatul timp de 13-14 minute sau până trece testul scobitorii.
Mod de preparare pentru blatul cu cacao:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 20/28 cm sau punem într-o formă dreptunghiulară de aceeași dimensiune și ea cu fundul tapetat.
Cernem făina cu cacaua într-un castron și le dăm deoparte.
Separăm ouăle. Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul, până obținem o compoziție omogenă.
Albușurile le mixăm la viteza mare cu sarea, până lasă valuri la suprafață asemeni unei zăpezi moi, adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o spumă fermă, lucioasă și zahărul este topit complet.
Adaugăm gălbenușurile și mai mixăm un pic până la omogenizare la viteză mică.
Încorporăm laptele și amestecăm ușor.
Adăugăm compoziția de făină cu cacao în 2 tranșe și amestecăm cu o spatulă cu mișcări ușoare de jos in sus.
Turnăm compoziția în tava tapetată. Coacem blatul timp de 13-14 minute sau până trece testul scobitorii.
Mod de preparare pentru blatul cu nucă:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 20/28 cm sau punem într-o formă dreptunghiulară de aceeași dimensiune și ea cu fundul tapetat.
Cernem făina și o amestecăm cu nuca într-un castron și le dăm deoparte.
Albușurile le mixăm la viteza mare cu sarea, până lasă valuri la suprafață asemeni unei zăpezi moi, adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o spumă fermă, lucioasă și zahărul este topit complet.
Adăugăm compoziția de făină cu nucă în 2 tranșe și amestecăm cu o spatulă cu mișcări ușoare de jos in sus.
Turnăm compoziția în tava tapetată. Coacem blatul timp de 13-14 minute sau până trece testul scobitorii.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem apa, zahărul, coaja de lămâie și esența de vanilie într-un ibric și dăm un clocot, după care o lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Amestecăm gălbenușurile cu amidonul și 100 ml lapte.
Cei 500 mililitri de lapte rămași împreună cu zahărul și extractul de vanilie le punem pe foc într-o cratiță cu fundul dublu.
Când începe să fiarbă, turnăm în fir subțire amestecul de gălbenușuri și amestecăm energic cu telul pentru a nu se forma cocoloașe.
Când crema s-a îngroșat, reducem focul la minim și lăsăm să dea 1 clocot, acesta este semn că e fiartă.
Îndepărtăm de pe foc, adăugăm untul și amestecăm până la topirea completă a untului. Dăm la rece pentru o oră.
Mod de preparare pentru crema de brânză:
Într-un castron punem smântâna, zahărul pudră și crema de brânză. Mixăm cu ajutorul unui robot până se îngroașă și are o ținută stabilă pentru a umple un tort.
Asamblare:
La blatul de vanilie si la cel cu cacao eu am îndepărtat partea de deasupra, cea lipicioasă adică am răzuit partea de deasupra și cu această ocazie le-am și îndreptat. În acest fel se lipește mai bine crema și au o aderență mult mai bună. “Resturile” le-am pus cu 30 g de unt la cuptor și le-am lăsat pentru aproximativ 5-7 minute la 160 de grade, atât cât să se usuce. Exact ceea ce se vede în poză.
Este un pic de lucru, dar merită efortul.
Punem blat de vanilie, însiropăm
👉 un strat din jumătate de cremă de vanilie
👉 blatul cu cacao, însiropăm 👉cremă de brânză
👉 blatul cu nucă 👉 cealaltă jumătate din crema de vanilie.
La decor am folosit “resturile” de la decopertarea blaturilor.
Recomand ca prăjitura să stea câteva ore bune ( cel mai bine peste noapte ) la frigider, a doua zise va felia mai bine.😊
Multumiri Adriana Rateanu pentru rețetă!