Prăjitura Ștangle cu zmeură și ciocolată este desertul care transformă orice zi obișnuită într-un moment de sărbătoare. Cu un aluat fraged și ușor crocant această prăjitură ascunde între straturi gustul intens de ciocolată și prospețimea zmeurei.
Combinația dintre dulceața catifelată a ciocolatei și aciditatea subtilă a zmeurei creează un echilibru perfect, plin de aromă și culoare. Fiecare bucată te îmbie cu parfum de unt și cacao, iar petele de zmeură aduc un plus delicios de suculență.
Ideală pentru mesele în familie, pentru ocazii speciale sau pur și simplu atunci când vrei să te răsfeți, Prăjitura Ștangle cu zmeură și ciocolată este acel desert care se prepară ușor, arată spectaculos și dispare rapid de pe farfurii. O prăjitură clasică reinterpretată, care cucerește de la prima mușcătură.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru crema de ciocolată:
Ingrediente pentru jeleul de zmeură:
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm tăvi cu hârtie de copt sau foi de silicon.
Într-un bol amestecăm laptele cu oul, sarea și zahărul. Le dăm deoparte.
În bolul unui castron punem făina, untul, untură și frământăm bine până obținem consistența similară unui nisip umed.
Adăugăm amestecul de lapte și frământăm rapid un aluat omogen.
Împărțim aluatul în 8 părți egale, dăm forma bilelor și le punem pe o farfurie acoperite la frigider pentru o oră.
Întindem fiecare bilă pe un plan de lucru presărat cu puțină făină cu o dimensiune de 25/35 cm, înțepăm din loc în loc cu furculița și le coacem 7-8 minute sau cât e nevoie să se rumenească ușor.
Le transferăm pe un grătar și le lăsăm sa se răcească complet.
Foile se pot cumpăra, sunt cele de la Dr Otker subțiri vidate in nr de 8 foi/pachet.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată:
Dizolvăm cacaua și amidonul în 150 ml din cantitatea totală de lapte.
Punem diferența de lapte cu zahărul la înfierbântat. Când ajunge în punctul de fierbere turnăm în fir subțire amestecând continuu și lăsăm să fiarbă până se îngroașă.
Oprim focul și adăugăm untul cu ciocolata. Amestecăm energic până se topesc complet atât ciocolată cât și untul. Acoperim cu o folie în contact cu crema și dăm la rece pentru minim 2 ore sau cat este nevoie să se răcească bine.
Mod de preparare pentru jeleul de zmeură:
Dizolvăm amidonul în apă rece.
Punem gelatina la hidratat în apă rece pentru minim 10 minute.
Într-o cratiță punem zmeură, zahărul și lăsăm la foc mic până începe să clocotească.
Adăugăm amidonul dizolvat în fir subțire și fierbem până începe să clocotească din nou. Amestecăm încontinuu să nu se prindă de fund și să facă cocoloașe.
Adăugăm gelatina hidratată direct în jeleul fierbinte și amestecăm bine să se dizolve.
Dăm deoparte, amestecând din când în când să nu facă pojghiță.
Asamblare:
Scoatem crema de ciocolată de la rece și o mixam aproximativ 1 minut, atât cât să fie ușor de manevrat.
Împărțim atât crema cât și jeleul în câte 4 părți egale.
Punem o foaie, un strat de jeleu, alta foaie, strat de ciocolată și tot așa până terminăm ața foile cat și crema dar și jeleul.
Răzuim ciocolata deasupra și o dăm la frigider peste noapte. Apoi a doua zi o putem tăia și servi.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.