Prăjitura Vânt Spaniol este o adevărată operă de artă culinară, recunoscută pentru combinația sa unică de texturi și arome fine. Structura sa este definită de foi delicate de bezea, blat de cacao, fragede și delicioase.
Straturile de cremă fină, aromate cu vanilie, unt și frișcă, adaugă o notă catifelată ce contrastează plăcut cu fragilitatea bezelei. Crema poate fi îmbogățită cu note subtile de lămâie, migdale sau rom, pentru un plus de arome. La suprafață, desertul poate fi decorat simplu, cu fulgi de ciocolată sau mici accente de fructe confiate, care îi adaugă un plus de eleganță.
Gustul său echilibrat, între dulce și delicat, o transformă într-o alegere perfectă pentru ocazii festive, dar și pentru momentele în care dorești să te bucuri de un desert rafinat, care evocă tradiția și măiestria bucătăriei spaniole. Prăjitura este la fel de impresionantă prin aspect, având un aer diafan și sofisticat, care atrage privirea la orice masă.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente Blat de cacao:
Ingrediente Blat de bezea:
Ingrediente pentru creme:
Ingrediente Pentru decor:
Mod de preparare pentru creme:
Într-un castron omogenizăm 300 ml lapte, gălbenușurile și amidonul.
Punem diferența de lapte cu zahărul și extractul de vanilie la fiert. Când ajunge în punctul de fierbere, oprim focul, adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm energic. Pornim din nou focul la minim și amestecăm într-una până la primele clocote.
Adăugăm untul care trebuie să fie la temperatura camerei și îl încorporăm și pe acesta.
Împărțim compoziția în două părți egale, într-una adăugăm ciocolată albă.
Iar în cealaltă ciocolată neagră și le omogenizăm și pe acestea.
Dacă timpul ne permite le putem lăsa să ajungă la temperatura camerei amestecând din când în când în ele până se răcesc complet.
Mod de preparare pentru blatul de cacao:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm o tavă de 30/40 cm cu hârtie de copt.
Într-un castron punem făina cu cacaua.
Într-un castron amestecăm gălbenușurile cu apa, uleiul și le mixăm până se spumează bine.
Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o bezea lejeră, apoi adăugăm treptat zahărul și batem în continuare până bezeaua devine fermă iar zahărul este complet topit.
Peste bezea adăugăm compoziția de gălbenușuri, și mai mixăm atât cat compoziția să devină uniformă.
Cernem amestecul de făină cu cacao în 2-3 tranșe și amestecăm cu o spatulă cu mișcări largi de sus în jos.
Turnăm în tavă și dăm la cuptor pentru 12-14 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem din cuptor lăsăm să se tempereze ușor după care transferăm pe un grătar să se răcească complet.
Mod de preparare pentru blatul de bezea:
Preîncălzim cuptorul la 130 de grade.
Tapetăm o tavă de 30/40 cm cu hârtie de copt.
Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o bezea lejeră, apoi adăugăm treptat zahărul și batem în continuare până bezeaua devine fermă iar zahărul este complet topit. la final adăugăm și lingură de oțet.
Turnăm în tavă și dăm la cuptor pentru 90 de minute.
Scoatem din cuptor lăsăm să se tempereze ușor după care transferăm pe un grătar să se răcească complet.
Asamblare:
Batem crema de vanilie preț de aproximativ un minut până se spumează ușor.
Îndepărtăm hârtia de copt de pe fundul blatului de cacao și îl punem pe o tavă. Turnăm crema de vanilie și o nivelăm uniform.
Batem și crema de ciocolată,
punem peste blatul de bezea întors peste crema de vanilie, îndepărtăm hârtia de copt, apoi crema de ciocolată pe care o nivelăm și pe aceasta uniform.
Batem frișca cu zahărul pudră până se întărește.
O turnăm peste crema de ciocolată, radem ciocolata și o dăm la rece peste noapte. Super gustoasă și spornica, așadar de aici nu îmi rămâne decât să vă doresc poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.