Poate sună prea pompos, Prăjitură Vis de primăvară cu capsuni, dar își merită pe deplin acest nume. Odată pentru că este cu mult mousse de căpșuni, iar în cealaltă ordine de idei, pentru că este magnific atât ca aspect cât și gust.
Din câteva ingrediente simple și la îndemâna oricui, puteți face un tort de-a dreptul spectaculos cu un blat de vanilie și unul de cacao, cremă de ciocolată cu mascarpone, dar și aromat, gust ușor dulce acrișor și aspectuos din cale afară.
Din punctul meu de vedere, combinația de iaurt cu căpșuni este de-a dreptul perfectă, și nu cred că un fruct de sezon să se combine mai bine cu iaurtul decât căpșunile. Probabil este gustul meu, dar curând aveam să aflu că și alor mei, care l-au savurat pe repede înainte.
Căpșunile sunt benefice pentru organismul uman, reducând riscul bolilor cardiovasculare, cresc capacitatea de memorare și învățare, țin sun control nivelul zahărului din sânge, luptă împotriva infecțiilor urinare și multe altele, însă și iaurtul își are beneficiile lui, precum îmbunătățirea sănătății oaselor, stimulează metabolismul, da senzația de sațietate, îmbunătățește sănătatea intestinelor, creste masa musculară, etc. Așadar pe lângă faptul că este foarte gustos, este și foarte sănătos, mai ales că și dulceața de afine folosit este din producția proprie de anul acesta și este și fără zahăr.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul relativ simplu de preparare.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente blatul cu cacao:
Ingrediente pentru blatul de vanilie:
Ingrediente pentru crema de ciocolată cu mascarpone:
Ingrediente pentru mousse-ul de căpșuni:
Mod de preparare pentru blatul cu cacao:
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 44/33 cm sau punem într-o formă dreptunghiulară de aceeași dimensiune și ea cu fundul tapetat.
Cernem făina cu cacaua într-un castron și le dăm deoparte.
Separăm ouăle. Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul și lapte, până obținem o compoziție omogenă.
Albușurile le mixăm la viteza mare cu sarea, până lasă valuri la suprafață asemeni unei zăpezi moi, adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o spumă fermă, lucioasă și zahărul este topit complet.
Adaugăm compoziția de gălbenușuri și mai mixăm un pic până la omogenizare la viteză mică.
Adăugăm compoziția de făină cu cacao în 2 tranșe și amestecăm cu o spatulă cu mișcări ușoare de jos in sus.
Turnăm compoziția în tava tapetată. Coacem blatul timp de 13-14 minute sau până trece testul scobitorii.
Mod de preparare pentru blatul de vanilie:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 44/33 cm.
Amestecăm gălbenușurile cu uleiul și le dăm deoparte.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm gălbenușurile și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 11-12 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 2-3 minute în tava în care s-a copt, apoi îl punem pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată cu mascarpone:
Într-un ibric punem laptele, cacaua și zahărul pe foc și le înfierbântăm.
Adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic astfel încât să obținem o compoziție omogenă.
Turnăm compoziția caldă peste mascarpone și amestecăm ușor. O dăm deoparte până în momentul în care vom avea nevoie de ea.
Mod de preparare pentru mouse-ul de căpșuni cu iaurt:
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală. O dăm la rece până în momentul folosirii.
Tăiem căpșunile cubulețe și le punem la foc mic împreună cu zaharul și zeama de lămâie. Din momentul în care au început să fiarbă le mai lăsăm 1 minut.
Luăm jos și le mixăm cu ajutorul unui blender, astfel încât să obținem un piure.
Punem gelatina la hidratat în apa rece pentru 10 minute.
Punem cele 300 g iaurt cu compoziția de căpșuni și o linguriță de extractive vanilie, amestecăm și dăm la rece.
Înainte de a umple prăjitura, curățăm partea de sus la ambele blaturi, astfel cremele vor avea o aderență mult mai bună.
Tăiem blaturile în jumătate pe lung sau pe lat, fiecare după cum dorește.
Cu ajutorul unui mixer spumăm crema de mascarpone cu ciocolată pentru 30-35 de secunde, atât cât să devină ușor aerată și lucioasă.
Încălzim gelatina, astfel încât să fie lichidă, dar nu fierbinte.
Încorporăm o treime din cantitatea de frișcă în compoziția de iaurt cu căpșuni,
adăugăm gelatina, apoi frișca rămasă și amestecăm cu ajutorul unei spatule cu mișcări ușoare de jos în sus, atât cât să se omogenizeze.
Punem un blat de cacao, jumătate din crema de ciocolată cu mascarpone, un blat de vanilie, jumătate din compoziția de mousse de căpșuni, al doilea blat de vanilie, diferența de cremă de ciocolată, al doilea blat de cacao și cealaltă jumătate de mousse de iaurt.
Va trebui să ne mișcăm foarte repede, ca să nu se întărească mouse-ul. Decorăm după imaginație, eu am făcut un jeleu de căpșuni și am punctat prăjitura 🙂
Cam asta a fost, deși pare oarecum greu, totul este atât de simplu și de ușor, ce să vă mai spun de gust.