Prăjitură Vis de primăvară cu căpșuni

( 4.7 out of 5 )
Loading...
Prăjitură Vis de primăvara cu căpșuni
  • -18 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 1:30 hGata in
Print Recipe

Prăjitură Vis de primăvara cu căpșuni

Poate sună prea pompos, Prăjitură Vis de primăvară cu capsuni, dar își merită pe deplin acest nume. Odată pentru că este cu mult mousse de căpșuni, iar în cealaltă ordine de idei, pentru că este magnific atât ca aspect cât și gust.

Prăjitură Vis de primăvara cu căpșuni

Din câteva ingrediente simple și la îndemâna oricui, puteți face un tort de-a dreptul spectaculos cu un blat de vanilie și unul de cacao, cremă de ciocolată cu mascarpone, dar și aromat, gust ușor dulce acrișor și aspectuos din cale afară.

Din punctul meu de vedere, combinația de iaurt cu căpșuni este de-a dreptul perfectă, și nu cred că un fruct de sezon să se combine mai bine cu iaurtul decât căpșunile. Probabil este gustul meu, dar curând aveam să aflu că și alor mei, care l-au savurat pe repede înainte.

Căpșunile sunt benefice pentru organismul uman, reducând riscul bolilor cardiovasculare, cresc capacitatea de memorare și învățare, țin sun control nivelul zahărului din sânge, luptă împotriva infecțiilor urinare și multe altele, însă și iaurtul își are beneficiile lui, precum îmbunătățirea sănătății oaselor, stimulează metabolismul, da senzația de sațietate, îmbunătățește sănătatea intestinelor, creste masa musculară, etc. Așadar pe lângă faptul că este foarte gustos, este și foarte sănătos, mai ales că și dulceața de afine folosit este din producția proprie de anul acesta și este și fără zahăr.

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul relativ simplu de preparare.

Prăjitură Vis de primăvara cu căpșuni

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum se face minunata Prăjitură Vis de primăvară cu căpșuni

Ingrediente blatul cu cacao:

  • 4 ouă
  • 5 linguri de zahăr tos
  • 3 linguri de ulei vegetal
  • 5 linguri cu lapte
  • 50 g cacao
  • 60 g făină albă tip 000
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru blatul de vanilie:

  • 6 ouă
  • 4 linguri de ulei ( 60 ml )
  • 1 praf de sare
  • 140 g zahăr tos
  • 150 g făină albă

Ingrediente pentru crema de ciocolată cu mascarpone:

  • 30 grame cacao de bună calitate
  • 100 ml lapte
  • 500 g mascarpone
  • 150 g ciocolată cu 50% cacao
  • 70-100 g zahăr tos, în funcție de cât de dulce vă place
  • 20 ml brandy kahlua sau ceva aromat

Ingrediente pentru mousse-ul de căpșuni:

  • 350 ml smântână pentru frișcă din lapte de vacă
  • 80 g zahăr pudră
  • 250 g căpșuni proaspete sau congelate
  • 100 g zahăr tos
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 10 g gelatină
  • 300 g iaurt grecesc cu 10% grăsime

Mod de preparare pentru blatul cu cacao:

Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 44/33 cm sau punem într-o formă dreptunghiulară de aceeași dimensiune și ea cu fundul tapetat.

Cernem făina cu cacaua într-un castron și le dăm deoparte.

6DDF586B-74D5-40D7-98A9-2BE8581DEF29.jpeg

Separăm ouăle. Gălbenușurile le amestecăm cu uleiul și lapte, până obținem o compoziție omogenă.

Vis de primăvara

Albușurile le mixăm la viteza mare cu sarea, până lasă valuri la suprafață asemeni unei zăpezi moi, adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o spumă fermă, lucioasă și zahărul este topit complet.

Adaugăm compoziția de gălbenușuri și mai mixăm un pic până la omogenizare la viteză mică.

Încorporarea gălbenușurilor

Adăugăm compoziția de făină cu cacao în 2 tranșe și amestecăm cu o spatulă cu mișcări ușoare de jos in sus.

Încorporarea făinii

Turnăm compoziția în tava tapetată. Coacem blatul timp de 13-14 minute sau până trece testul scobitorii.

Blat cacao

Mod de preparare pentru blatul de vanilie:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 44/33 cm.

Amestecăm gălbenușurile cu uleiul și le dăm deoparte.
Amestecam gălbenușurile

Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.

Adăugăm gălbenușurile și amestecăm ușor.

Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.

Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 11-12 minute sau până trece testul scobitorii.

Blat vanilie

Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 2-3 minute în tava în care s-a copt, apoi îl punem pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.

Mod de preparare pentru crema de ciocolată cu mascarpone:

Într-un ibric punem laptele, cacaua și zahărul pe foc și le înfierbântăm.

Punemmcacaua cu laptele și zaharul

Adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic astfel încât să obținem o compoziție omogenă.

Adăugăm ciocolata

Turnăm compoziția caldă peste mascarpone și amestecăm ușor. O dăm deoparte până în momentul în care vom avea nevoie de ea.

Adăugăm ciocolata

Mod de preparare pentru mouse-ul de căpșuni cu iaurt:

Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală. O dăm la rece până în momentul folosirii.

necunoscut.jpg

Tăiem căpșunile cubulețe și le punem la foc mic împreună cu zaharul și zeama de lămâie. Din momentul în care au început să fiarbă le mai lăsăm 1 minut.

Vis de primăvara
Luăm jos și le mixăm cu ajutorul unui blender, astfel încât să obținem un piure.

Mixăm capsunile

Punem gelatina la hidratat în apa rece pentru 10 minute.

Punem cele 300 g iaurt cu compoziția de căpșuni și o linguriță de extractive vanilie, amestecăm și dăm la rece.

Amestecam căpșunile cu iaurtul

Asamblare Prăjitură Vis de primăvară cu căpșuni:

Înainte de a umple prăjitura, curățăm partea de sus la ambele blaturi, astfel cremele vor avea o aderență mult mai bună.

Curățăm blaturile
Curățăm blaturile

Tăiem blaturile în jumătate pe lung sau pe lat, fiecare după cum dorește.

Cu ajutorul unui mixer spumăm crema de mascarpone cu ciocolată pentru 30-35 de secunde, atât cât să devină ușor aerată și lucioasă.

Mixăm crema de ciocolata

Încălzim gelatina, astfel încât să fie lichidă, dar nu fierbinte.

Încorporăm o treime din cantitatea de frișcă în compoziția de iaurt cu căpșuni,

Încorporăm frisca

adăugăm gelatina, apoi frișca rămasă și amestecăm cu ajutorul unei spatule cu mișcări ușoare de jos în sus, atât cât să se omogenizeze.

Adăugăm gelatina

Punem un blat de cacao, jumătate din crema de ciocolată cu mascarpone, un blat de vanilie, jumătate din compoziția de mousse de căpșuni, al doilea blat de vanilie, diferența de cremă de ciocolată, al doilea blat de cacao și cealaltă jumătate de mousse de iaurt.

Prăjitură Vis de primăvara cu căpșuni

Va trebui să ne mișcăm foarte repede, ca să nu se întărească mouse-ul. Decorăm după imaginație, eu am făcut un jeleu de căpșuni și am punctat prăjitura 🙂

Prăjitură Vis de primăvara cu căpșuni

Cam asta a fost, deși pare oarecum greu, totul este atât de simplu și de ușor, ce să vă mai spun de gust.

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password