Azi pregătim cele mai gustoase și apreciate Sarmale de post cu ciuperci și păsat, ca la bunica acasă!
De câteva zile am intrat în al doilea cel mai lung post din an. Zilele tot mai reci care prevestesc venirea iernii și Sărbătoarea Crăciunului care se apropie mi-au amintit de gustul sarmalelor cu legume și păsat pe care le făcea bunica. Erau mai zdravene, dar totuși atent împăturate. Bătrâna folosea păsat în loc de orez, morcovi, ardei, ceapă și ciuperci din cele care creșteau pe dealurile din apropierea satului. Astăzi, rețeta de sarmale de post pe care v-o propun păstrează îngredientele tradiționale, inclusiv păsatul, dar pentru un plus de gust, am adăugat prazul și câteva ciuperci champignon. Respectând îndemânarea bunicii, am împăturat și eu cu grijă fiecare sărmăluță, iar dimensiunea lor este potrivită. Tot pentru a mă simți mai aproape de vremurile copilăriei mele, am folosit o oală de pământ, care cu siguranță și-a adus contribuția la gustul preparatului. Acum nu-mi rămâne decât să închid ochii, să savurez sarmelele și să mă simt din nou copil lângă soba bunicii. Poftă bună, dragilor!
Pentru cei care nu țin post sau nu sunt vegetarieni avem o rețetă de sarmale în foi de varză murată cu carne de porc și afumătură, pe care eu o fac de mai bine de 20 de ani și pe care nu as schimba-o sub nici o formă!
Pentru multe alte rețete de post, intrați în secțiunea rețete de post, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente sarmale de post cu ciuperci și păsat:
Mod de preparare sarmale de post cu ciuperci și păsat:
Punem hribii la hidratat.
Punem varza la desărat dacă este nevoie și o tăiem pentru frunzele de sarmale.
Curățăm ceapa, prazul, ardeiul și morcovul. Ceapa, ardeiul și prazul le tocăm mărunt, morcovul îl tăiem cubulețe mici și le punem la călit în jumătate din cantitatea de ulei cu puțină sare.
Tăiem cubulețe ciupercile champignon și hribii și le punem separat la călit cu restul de ulei, până se înmoaie.
Într-un castron vom pune compoziția de legume, ciupercile, păsatul, condimentele, mărarul și cimbrul tocat și le amestecăm. Dăm gust cu sare și piper.
Preîncălzim cuptorul la 120 de grade pentru oala de pământ sau la 180 pentru cea normală.
Împăturim sarmalele, punând câte o lingură de compoziție în fiecare frunză.
Pregătim o oală de pământ sau o oală normală, iar pe fundul acesteia punem varză rămasă tocată mărunt. Aranjăm sarmalele, le acoperim cu 2-3 frunze de varză, turnăm peste apa în care am hidratat hribii, iar dacă mai este nevoie, adăugăm apă, punem capac și le dăm la cuptor la 120 de grade pentru oala de pământ timp de 10 minute după care ridicăm temperatura la 180 de grade pentru 2 ore și jumătate sau direct la 180 de grade pentru orice alt tip de oală.
Verificăm pe la jumătatea timpului dacă mai este nevoie să adăugăm apă.
După ce le scoatem din cuptor le mai lăsăm la odihnit încă jumătate de oră după care le putem servi.
Gustos, de post și ușor de făcut. Spor la treabă și pofta bună!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Delia
Salut! 🙂 Imi poti spune, te rog, unde gasesti pasat de obicei? Ai o sursa? :))) Multam fain!
chefnicu
La morile de apa din Banat, Rudăria 🙂