Sarmale în foi de varză murată cu afumătură

( 4.8 out of 5 )
Loading...
Sarmale în foi de varză murată cu afumătură
  • -40 bucServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 3:0 hTimp de gatire
  • 3:30 hGata in
Print Recipe

Sarmale în foi de varză murată cu afumătură

 

Nici nu apuc să spun tot cuvântul “sarmale” și deja mi se inundă gura! Dintre tocături și aici ma refer la mâncărurile gătite cu carne tocată, aș prefera aceste Sarmale în foi de varză murată cu afumătură!

Sarmale în foi de varză murată cu afumătură

Fără exagerare dar le fac de mai bine de douazeci de ani și nu as schimba această rețetă sub nici o formă! Eram în primii ani de practică și nenea Piști era Bucătarul șef de pe o tură, pe care să fiu prea și cer nu prea îl vedeam prin bucătărie, era mai mereu plecat, la magazie, la recepție, numai în bucătărie nu îl găseai. Însă când era vorba de sarmale niciodată și fără nici o excepție nu se împaturau sarmalele fără ca el să numele dea gust. Și făceam la câteva mii în fiecare Weekend, încât la un moment când auzeam de sarmale parcă auzeam de cele mai rele lucruri. 😂😂😂

Sarmale în foi de varză murată cu afumătură

Astăzi îmi aduc aminte cu drag și parcă aș întoarce vremea să mai stăm în jurul mesei la rulat sarmale, pentru că nu numai că lucram dar era și un moment în care ne amuzam pe seama bancurilor spuse cu accent maghiar de nenea Piști.

În cazul în care doriți să serviți sarmale de post avem o rețetă cu păsat și ciuperci, o adevărată încântare atât pentru vegetarieni dar și pentru cei care țin post 🙂

Rețeta aici: 

Cum se fac sarmalele în foi de varză murată cu afumătură 

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată de porc 
  • 400 g ciolan afumat
  • 1,5 kg varză murată cu frunza subțire
  • 300 g ceapă galbenă
  • 300 g ardei gras roșu
  • 150 g orez cu bob rotund
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură de cimbru
  • 1 lingură cu vârf de boia dulce de bună calitate
  • 2 legături de mărar proaspăt
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare: 

Curățăm și tocăm mărunt ceapa și ardeiul pe care le punem la călit în ulei cu puțină sare, până devin moi.

Adăugăm cimbrul, boiaua dulce și dăm deoparte să se tempereze. 

Tăiem frunzele de varza de mărimea palmei.

Tocăm ciolanul prin mașina de carne cu ochiuri mari și amestecăm cu carnea tocată. 

Amestecăm toate ingredientele într-un bol mare, gustăm de sare și piper. 

Restul frunzelor mici sau rupte le tăiem mărunt și le punem pe fundul oalei.

Umplem foile de varză, le rulăm și le închidem la capete.

Le punem circular în oală, iar deasupra punem 2-3 frunze de varză bine întinse pe toată suprafața sarmalelor. Apoi o farfurie ca să le țină să nu se împraștie la fiert. 

Punem apă atât cât să acopere farfuria și le lăsăm să fiarbă la foc mic până la 3 ore acoperite. 

Când sunt gata le putem servi cu ardei iute, smântână sau cu iaurt, dar la fel de bine merg și fără. Spor la treabă și poftă bună! 

Ia uitați și vă minunați cât de bine arată, alături de o smântână grasă de casă.
Sarmale în foi de varză murată cu afumătură

 

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password