Scofală Boierească, un delicios piept de pui cu ardei copti, smântână și mămăliguță coaptă.
Vinovată de această rețetă, se face fosta mea colegă Giulia, un bucătăreasă excelentă din Suceava cu care am lucrat cu câțiva ani în urmă în același lanț hotelier. Totul a pornit de la o postare în mediul online și arăta atât de bine, încât i-am cerut rețeta și astăzi o aduc cu drag în fața dumneavoastră.
Pare-se că la origini, scofala trebuie să conțină musai mămăliguța și o tocană cu sos , dacă se poate spune așa și se face în funcție de zone, de post sau de dulce: cu ciuperci, cârnat, pui, morcovi, etc.
Astăzi facem una cu pui, smântână și ardei copt, o mămăliguță coaptă cu boia afumată și prânzul este gata rapid.
Este atât de bună, puiul fraged se scaldă într-un sos fin de smântână, iar ardeiul copt nu vine decât să balanseze gustul și să-i dea un plus de savoare. Așadar vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare.
Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început ne vom ocupa de mămăligă. Punem 1,2 litri de apă cu sarea la fiert într-o oală. Când ajunge în punctul de fierbere, adăugăm făina de mălai în ploaie și amestecăm energic pentru a nu se face cocoloașe. Fierbem pentru 15 minute la foc mic, amestecând continuu.
Turnăm mămăliga într-o tavă tapetată cu folie de prospețime, o nivelăm și o acoperim cu o altă folie. Dăm la rece până se răcește complet.
Îndepărtăm folia, o tăiem bucăți după preferințe, eu am tăiat-o în 6, dar fiecare cum dorește.
Punem bucățile de mămăligă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, le ungem cu puțin ulei și presărăm boiaua afumată. Dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 18-20 sau până se formează o crustă.
Până stă mămăliga la cuptor, tăiem pieptul de pui bastonașe grosuțe, le condimentăm cu sare și piper.
Le trecem prin făină, astfel încât să fie acoperite bine.
Încingem bine o tigaie cu restul de ulei rămas și le prăjim rapid pe foc mare până se rumenesc ușor.
Adăugăm usturoiul tocat mărunt și ardeiul copt tăiat jumienne, continuăm să gătim pentru încă un minut, amestecând continuu.
Adăugăm și smântâna, dăm gust cu sare și piper.
Turnăm și zeama de lămâie sau cea de pe gogoșarii murați și mai fierbem puțin la foc mic sau până se formează sosul. Presărăm și pătrunjelul tocat și asta a fost tot. Simplu, rapid dar boieresc. Spor la treabă și poftă bună!