Tort choux a la creme cu blaturi umede de cacao, cremă de vanilie și glazură crocantă de ciocolată

( 5 out of 5 )
Loading...
  • -16 pServings+
  • 2:0 hTimp de preparare
  • 60 mTimp de gatire
  • 3:0 hGata in
Print Recipe

Tort choux a la creme cu blaturi umede de cacao, cremă de vanilie și glazură crocantă de ciocolată

Pot spune că provocările sunt cele care mă motivează cel mai tare! Așa a fost și de această dară când un prieten și-a serbat ziua de naștere și fiind mare amator de choux a la creme, trebuia musai să îi fac ceva care să conțină choux-uri. Am tot stat și m-am gândit și în timp ce făceam cojile de choux mi-a venit această idee de a combina choux a le creme cu blaturi umede de cacao și cremă patiseră de vanilie. Am adăugat o glazură de ciocolată, puțină frișcă, iar pentru o notă crocantă fistic  și fructe de sezon.

Am adăugat poza într-un instastory iar dumneavoastră ați fost cei care m-ați motivat pentru a-l așterne în câteva rânduri aici, alături de modul de preparare pas cu pas.

Ciocolata cu vanilia fac casă bună împreună, așa că o combinație clasică nu are cum să dea greș! Este atât de bun, încât am ajuns să îl și îl reproduc, însă ai mei nu au avut răbdare până a doua zi și am fost nevoit să-l fac și pe al treilea în două zile 😂😂😂

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Ingrediente pentru blaturile umede de cacao:

  • 225 g zahăr tos
  • 1/4 linguriță sare
  • 110 g iaurt
  • 45 ml ulei vegetal
  • 2 ouă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 130 g făină albă
  • 40 g cacao de bună calitate
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
  • 30 ml apă fierbinte

Ingrediente pentru choux-uri:

  • 60 ml lapte
  • 60 ml apă
  • 40 g unt
  • Un praf de sare
  • 60 g făină
  • 2 ouă medii

Ingrediente pentru crema patiseră de vanilie:

  • 1,2 l lapte plus 100 ml
  • 10 Gălbenușuri
  • 140 g amidon
  • 400 g zahăr
  • Un praf de sare
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 250 g unt cu 80% grăsime

Pentru glasat și finisat:

  • 200 g ciocolată fondantă
  • 20 g unt
  • 1 linguriță cu vârf de zahăr pudră
  • 100 ml smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 20 g zahăr pudră
  • 100 g afine/coacăze/ merișoare
  • 50 g fistic/nucă tocate grosier

Mod de preparare pentru blaturile umede de cacao:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

Tapetăm cu hârtie de copt 2 tăvi rotunde cu diametrul de 24 cm.

Într-un bol amestecăm toate ingredientele uscate: făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul.

7FE0DF12-B691-4954-A91E-956B449A3D7D.jpeg

Punem ouăle, zahărul, extractul de vanilie, iaurtul, uleiul și sarea într-un bol încăpător, le amestecăm cu un tel până se topește zahărul.

B5D1B2D2-A14B-4895-BE91-782AECE19CD2.jpeg

2639E57E-F308-4B0C-80E3-FC15CF080370.jpeg

Adăugăm în compoziția umedă ingredientele uscate și omogenizăm cu ajutorul unei spatule.

5AE2DDF2-1579-4EDE-BAE1-70A154B9465F.jpeg

Punem un ibric cu apă să fiarbă, măsurăm cei 30 de ml de apă și turnăm peste compoziție amestecând rapid, dar nu prea mult, atât cât să obținem o compoziție omogenă.

133AB6A0-EC45-4FCE-B7E6-CAFF9D6EB295.jpeg

Turnăm compoziția în tăvi și coacem  12-13 minute sau până trece testul scobitorii. După coacere, scoatem afară tăvile și le lăsăm să se răcească în tăvi.

Mod de preparare aluat pentru cojile de choux a la creme:

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade.

Punem apa cu laptele, sarea și untul la fiert, când dă în clocot, tragem jos de pe foc și turnăm făina dintr-o dată, amestecând energic pentru a încorpora făina și să nu se facă cocoloașe.

necunoscut.jpg

Punem înapoi pe foc la minim pentru un minut amestecând continuu. Imediat adăugăm ouăle pe rând, după fiecare amestecând bine până la încorporare.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Vom face 20-22 de choux-uri pe care apăsăm moțul cu un deget înmuiat în apă și le coacem la 200 de grade pentru 15 minute și încă 12 minute la 180 de grade. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei.

1A0FAEB8-142C-444C-A051-AC9A27F8A443.jpeg

Le umplem cu ajutorul unui sac cu șpriț fără formă cu crema patiseră de vanilie fără unt.

E664B23B-EFB0-4DB4-8BDA-58A1E5CCAA08.jpeg

Mod de preparare pentru crema patiseră de vanilie:

Într-un castronel amestecăm gălbenușurile cu amidonul, 200 ml de lapte și omogenizăm compoziția.

0BD276BA-A29B-4389-AAE5-2BBE0487EB4B.jpeg

Punem restul de lapte la fiert împreună cu zahărul, sarea și extractul de vanilie, iar când laptele a ajuns în punctul de fierbere, oprim focul, adăugăm compoziția de Gălbenușuri în fir subțire și amestecăm energic, pornim din nou focul și amestecăm până se îngroașă.

43BF6E69-E3FE-4AE1-810B-156BB1AC94C0-e1578558354339.jpeg

necunoscut_1.jpg

Împărțim crema în jumătate, și peste o jumătate încorporăm untul la temperatura camerei cât este fierbinte. O lăsăm să se răcească după care o batem ușor până se spumează. Mare atenție nu bateți prea mult ca riscați să se taie.

Peste cealaltă jumătate cei 100 ml de lapte. Omogenizăm și o dăm deoparte.

Pentru glasat:

Punem ciocolata cu untul și zahărul pudră pe bain marie și le topim.

CC988714-3E4F-4235-8D4C-977FCDBFDCA5.jpeg

Batem frișca până lasă forme ușoare, adăugăm zahărul pudră și continuăm să batem până se întărește. Aveți grijă să nu o bateți prea mult, că se va tăia.

necunoscut_2.jpg

1__#$!@!#__necunoscut_1.jpg

2__#$!@!#__necunoscut_1.jpg

Asamblare:

Punem un blat, pe care îl ungem cu o treime din cantitatea de cremă patiseră cu unt, aranjăm choux-urile umplute și turnăm diferența de cremă. Nivelăm și punem celalalt blat.

Îmbrăcăm toată suprafața tortului cu frișca bătută și dăm la rece pentru o oră.

Turnăm glazura caldă, dar nu fierbinte pe toată suprafața tortului și ornăm după preferințe.

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password