Tort choux a la creme cu blaturi umede de cacao, cremă de vanilie și glazură crocantă de ciocolată
Pot spune că provocările sunt cele care mă motivează cel mai tare! Așa a fost și de această dară când un prieten și-a serbat ziua de naștere și fiind mare amator de choux a la creme, trebuia musai să îi fac ceva care să conțină choux-uri. Am tot stat și m-am gândit și în timp ce făceam cojile de choux mi-a venit această idee de a combina choux a le creme cu blaturi umede de cacao și cremă patiseră de vanilie. Am adăugat o glazură de ciocolată, puțină frișcă, iar pentru o notă crocantă fistic și fructe de sezon.
Am adăugat poza într-un instastory iar dumneavoastră ați fost cei care m-ați motivat pentru a-l așterne în câteva rânduri aici, alături de modul de preparare pas cu pas.
Ciocolata cu vanilia fac casă bună împreună, așa că o combinație clasică nu are cum să dea greș! Este atât de bun, încât am ajuns să îl și îl reproduc, însă ai mei nu au avut răbdare până a doua zi și am fost nevoit să-l fac și pe al treilea în două zile 😂😂😂
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blaturile umede de cacao:
Ingrediente pentru choux-uri:
Ingrediente pentru crema patiseră de vanilie:
Pentru glasat și finisat:
Mod de preparare pentru blaturile umede de cacao:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm cu hârtie de copt 2 tăvi rotunde cu diametrul de 24 cm.
Într-un bol amestecăm toate ingredientele uscate: făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul.
Punem ouăle, zahărul, extractul de vanilie, iaurtul, uleiul și sarea într-un bol încăpător, le amestecăm cu un tel până se topește zahărul.
Adăugăm în compoziția umedă ingredientele uscate și omogenizăm cu ajutorul unei spatule.
Punem un ibric cu apă să fiarbă, măsurăm cei 30 de ml de apă și turnăm peste compoziție amestecând rapid, dar nu prea mult, atât cât să obținem o compoziție omogenă.
Turnăm compoziția în tăvi și coacem 12-13 minute sau până trece testul scobitorii. După coacere, scoatem afară tăvile și le lăsăm să se răcească în tăvi.
Mod de preparare aluat pentru cojile de choux a la creme:
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade.
Punem apa cu laptele, sarea și untul la fiert, când dă în clocot, tragem jos de pe foc și turnăm făina dintr-o dată, amestecând energic pentru a încorpora făina și să nu se facă cocoloașe.
Punem înapoi pe foc la minim pentru un minut amestecând continuu. Imediat adăugăm ouăle pe rând, după fiecare amestecând bine până la încorporare.
Vom face 20-22 de choux-uri pe care apăsăm moțul cu un deget înmuiat în apă și le coacem la 200 de grade pentru 15 minute și încă 12 minute la 180 de grade. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Le umplem cu ajutorul unui sac cu șpriț fără formă cu crema patiseră de vanilie fără unt.
Mod de preparare pentru crema patiseră de vanilie:
Într-un castronel amestecăm gălbenușurile cu amidonul, 200 ml de lapte și omogenizăm compoziția.
Punem restul de lapte la fiert împreună cu zahărul, sarea și extractul de vanilie, iar când laptele a ajuns în punctul de fierbere, oprim focul, adăugăm compoziția de Gălbenușuri în fir subțire și amestecăm energic, pornim din nou focul și amestecăm până se îngroașă.
Împărțim crema în jumătate, și peste o jumătate încorporăm untul la temperatura camerei cât este fierbinte. O lăsăm să se răcească după care o batem ușor până se spumează. Mare atenție nu bateți prea mult ca riscați să se taie.
Peste cealaltă jumătate cei 100 ml de lapte. Omogenizăm și o dăm deoparte.
Pentru glasat:
Punem ciocolata cu untul și zahărul pudră pe bain marie și le topim.
Batem frișca până lasă forme ușoare, adăugăm zahărul pudră și continuăm să batem până se întărește. Aveți grijă să nu o bateți prea mult, că se va tăia.
Asamblare:
Punem un blat, pe care îl ungem cu o treime din cantitatea de cremă patiseră cu unt, aranjăm choux-urile umplute și turnăm diferența de cremă. Nivelăm și punem celalalt blat.
Îmbrăcăm toată suprafața tortului cu frișca bătută și dăm la rece pentru o oră.
Turnăm glazura caldă, dar nu fierbinte pe toată suprafața tortului și ornăm după preferințe.
Așadar durează ceva timp pentru pregătit, însă rezultatul e de-a dreptul spectaculos, de aici nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!