Tort cu căpșuni și cremă de vanilie în stil Fraisier, un deliciu care va fi apreciat de întreaga familie și de ce nu chiar și de musafirii nepoftiți, 🤣🤣🤣. Glumesc, prietenii mei niciodată nu se pot numi musafiri nepoftiți, doar că fiind prin zonă s-au gândit să îmi facă o vizită și cu ocazia asta am și devorat minunea asta de tort cu căpșuni și cremă de vanilie, care este atât de fin sonde cremos, răcoritor și aromat încât nu te mai poți opri din mâncat.
Din ingredinte simple și la îndemâna oricui, pe care majoritatea le avem prin cămară, cu dorința de a mânca ceva bun, răcoritor și gustos, putem realiza această minunăție care arată și foarte bine.
Rămâneți alături pentru lista ingredinetelor, dar și pentru modul simplu de preparare.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru sirop:
Ingredinete pentru crema de vanilie cu frișcă:
Ingredinete pentru tapetat tava și jeleul de căpșuni
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă rotundă cu fund detașabil de 23 cm.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm gălbenușurile și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 22-25 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 10 minute în tava în care s-a copt, apoi îl răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru frișcă:
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală. O dăm la rece până în momentul folosirii.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Punem gelatina la hidratat în apa rece.
Punem 400 ml lapte la fiert cu extractul de vanilie, sarea și zahărul.
Până ce fierbe laptele amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte.
Când laptele a început să fiarbă turnăm peste compoziția de gălbenușuri și amestecăm energic.
Turnăm toată compoziția înapoi în oală și fierbem la foc mic până se îngroașe, amestecând continuu.
O dăm jos de pe foc și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei amestecând din când în când pentru a nu face pojghiță.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem apa, zahărul, coaja de lămâie și esența de vanilie într-un ibric și dăm un clocot, după care o lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru jeleul de căpșuni:
Oprim 10-12 căpșuni medii și le dăm deoparte.
Punem gelatina la hidratat în apă.
Restul căpșunilor le tăiem și le punem împreună cu zahărul pe foc la mic, până lasă lichid și se înmoaie.
Mixăm cu ajutorul unui blender pentru a obține un piure, după pasare, mai fierbem 2-3 minute, după care adăugăm gelatina hidratată și încălzită, o lăsăm să se tempereze.
Asamblare:
Tăiem 10-12 bucăți de căpșuni jumătăți.
Tăiem blatul în două părți egale.
Încorporăm treptat gelatina hidratată și frișca în crema de vanilie, amestecând ușor cu ajutorul unei spatule. Oprim 7-8 linguri din cremă și o dăm deoparte, o vom folosi la final.
Punem blatul într-un inel și îl însiropăm.
Punem 3 linguri de cremă și o nivelăm.
Aranjăm căpșunile pe toată circumferința inelului cu partea tăiată spre exterior.
Turnăm diferența de cremă și o nivelăm cu ajutorul unei spatule.
Punem celălalt blat, îl însiropăm și turnăm deasupra blatului cele 7-8 linguri din crema oprită.
Turnăm jeleul de căpșuni peste crema de vanilie și cu ajutorul unei spatule sau a unei coadă de lingură trecem ușor până la blat din stanga în dreapta, pentru a obține efectul de marmorare.
Dăm la rece pentru minim 6 ore sau cel mai bine peste noapte. A doua zi înfășurăm pentru câteva secunde în jurul inelului niște prosoape înmuiate în apă fierbinte scoatem inelul cu grijă, apoi decorăm și e gata de servit.
Al meu a stat vreo oră la frigider, apoi a fost devorat, bine că am apucat să-l fotografiez 🤣🤣🤣 spor l treabă și poftă bună!