Abonează-te la canalul de Youtube

Tort de ciocolată cu zmeură și mascarpone

( 3.9 din 5 )
Se încarcă...
  • 16 pPorții
  • 30 mPreparare
  • 30 mGătire
  • 60 mGata în
Printează rețeta

Tort de ciocolată cu zmeura și mascarpone

 

Mi-a fost dat să mănânc multe prăjituri pe lumea asta de când mă știu, doar sunt mare amator de dulciuri. Unele mi-au plăcut, altele mai puțin, unele le-aș mânca ocazional, dar pe asta aș servi-o de la micul dejun până la cină. 

Combinația clasică, dar excelentă între ciocolată și zmeură, este adorată de toți iubitorii de ciocolată, însă intervenția cremei de mascarpone vine cu un plus de gust și savoare. 

Ideea de a face această prăjitură mi-a venit după ce am făcut ciocolata umplută cu dulceața de zmeură cu semințe de Chia. Mă tot gândeam cum să fac și recunosc primul test a fost un epic fail, dar nu m-am lăsat așa cu una cu două, iar ceea ce a ieșit este divin, cred că cea mai bună combinație făcută vreodată. Blat umed de ciocolată, dulceață de zmeură ușor acrișoară și finețea cremei de mascarpone sunt combinația fatală pentru orice împătimit al deserturilor pe bază de ciocolată! 

Alte prăjituri preferate de cititori:

Chocotorta, prajitură cu biscuiti de cacao, cremă de branză cu dulceată de lapte, rețeta aici: 

Prăjitură Physha, foi cu cacao si miere, crema de vanilie si glazură de ciocolată, detalii aici:

Tort Kentucky, foi cu scorțișoară umplute cu unt de mere, mere caramelizate si migdale

Cum se face tortul de ciocolată cu zmeură și mascarpone

Ingrediente:

Pentru blat

  • 450 g zahăr tos
  • 1/2 linguriță sare
  • 220 g iaurt
  • 110 ml ulei vegetal
  • 2 ouă
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 250 g făină albă
  • 80 g cacao de bună calitate
  • 1 linguriță praf de copt
  • 2 lingurițe rase de bicarbonat 
  • 60 ml apă fierbinte

Pentru uns blatul

  • 400 g dulceață de zmeură

Pentru ganache

  • 330 ciocolată 50% cacao
  • 400 ml frișcă naturală din lapte  

Pentru crema de mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml frișcă naturală din lapte
  • 70 g zahăr pudră
  • 1 lingură extract vanilie
  • 100 g din ganache-ul din rețetă 

Mod de preparare tort de ciocolată cu zmeură și cremă de mascarpone: 

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade. 

Pentru blat: 

Într-un bol amestecam toate ingredientele uscate: făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul. 

Punem ouăle, zahărul, extractul de vanilie, iaurtul, uleiul și sarea într-un bol încăpător, le amestecăm cu un tel până se topește zahărul. 

Adăugăm în compoziția umedă ingredientele uscate și omogenizăm cu ajutorul unei spatule. 

Punem un ibric cu apă să fiarbă, măsurăm 60 de ml și turnăm peste compoziție amestecând rapid, dar nu prea mult, atât cât să obținem o compoziție omogenă. 

Împărțim compoziția în 2 părți egale și turnăm în tăvi tapetate cu hârtie de copt. 

Coacem în același timp amândouă tăvile 20-22 de minute. După coacere, le scoatem afară și le lăsăm să se răcească în tăvi. După ce s-au răcit, le răsturnăm pe partea opusă, desfacem cu grijă hârtia de copt și le tăiem în două Pe lungime sau pe lățime 🙂

 

Pentru ganache: 

Aducem smântâna în punctul de fierbere și o dăm jos de pe foc, adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm. Dăm ganache-ul la rece. 

Pentru crema de mascarpone cu ciocolată: 

Punem mascarponele împreună cu zahărul pudră și 100 ml de smântână pentru frișcă într-un bol și cu ajutorul unui robot de bucătărie la viteză mică omogenizăm. 

Încorporăm 100 g din ganache-ul obținut mai devreme în crema de mascarpone.

Punem restul de frișcă peste compoziția de mascarpone cu ganache și batem până la suprafața vasului obținem valuri consistente (adică să aibă ținută) Să nu bateți prea mult, pentru că riscați să se taie. 

Asamblare: 

Punem o jumătate de blat ungem cu o treime din cantitatea de dulceață de zmeură, continuăm cu o treime din cantitatea de cremă de mascarpone cu ciocolată, venim cu al doilea blat și tot așa pana terminăm dulceața și crema, ultimul strat să rămână o jumătate de blat. 

Scoatem ganache-ul de la frigider și îl spumăm cu ajutorul unui robit de bucătărie.

Ungem partea superioară a prăjiturii și o dăm la rece pentru minim 2 ore. 

Tăiem ușor cu ajutorul unui cuțit cu dinți înmuiat într-un vas cu apă fierbinte și putem orna cu zmeură sau cu dulceață de zmeură. 

Tips & variations

  • Dimensiune tavă pentru copt foile: 30/40 cm

Comments (4)

  • Elena

    Ce dimensiune are tava pt blat? Multumesc

    • chefnicu

      Dimensiunile tavii la găsiți in partea de jos a rețetei 🙂

  • S Anca

    Smantana pt frisca, neindulcita LaDorna e ok?

    • S Anca

      Astept cu interes raspunsul dvs. 🙂

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

- Shopping List
x

Parola pierduta

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide

});