Acest Tort de clătite cu cremă de lămâie și jeleu de afine este un desert rafinat și spectaculos, tortul de clătite cu cremă de lămâie și jeleu de afine aduce un echilibru perfect între prospețime și dulce-acrișor. Fiecare strat subțire de clătite, fin și delicat, este îmbogățit cu o cremă catifelată de lămâie, aromată și ușor răcoritoare, care oferă o notă vibrantă desertului.
Între straturi, se regăsește un jeleu de afine intens colorat și aromat, care adaugă un contrast fructat și o textură ușor gelatinoasă, completând armonios combinația de arome. La final, tortul este decorat elegant cu afine proaspete, felii de lămâie sau ce va place 🙂
Acest desert este perfect pentru ocazii speciale, fiind nu doar o încântare pentru papilele gustative, ci și o adevărată operă de artă vizuală. Oferă un gust proaspăt, echilibrat și surprinzător, ideal pentru iubitorii de deserturi fine și pline de caracter.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru clătite:
Ingrediente pentru jeleul de afine:
Ingrediente pentru cremă de lămâie:
Mod de preparare pentru clătite:
Într-un castron punem laptele, sarea, ouăle, extractul de vanilie și le batem până se omogenizează.
Adăugăm făină cernuta și o încorporăm în compoziție amestecând până compoziția devine fără cocoloașe.
Adăugăm apă minerală și amestecăm ușor atât cat să se omogenizeze.
Coacem clătitele pe o tigaie cu diametrul de 24 cm și ar trebui să ne iasă 18-20 de bucăți. Le dăm deoparte să se răcească.
Mod de preparare pentru jeleul de afine:
Dizolvăm amidonul în 200 ml de apă.
Într-o crăticioară punem afinele, zahărul, sucul de lămâie și 100 ml de apă. Din momentul în care începe să clocotească fierbem 2 minute.
Dăm deoparte și mixam cu ajutorul unui blender vertical până obține o compoziție uniformă.
Adăugăm amidonul peste afine și punem din nou la fiert pe foc mic amestecând continuu până începe să clocotească.
Dăm deoparte și lăsăm să se răcească complet amestecând din când în când să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru cremă de lămâie:
Dizolvăm amidonul în sucul de lămâie.
Într-o crăticioară punem laptele, zahărul, smântâna și pornim focul la mic.
Când ajunge în punctul de fierbere, oprim focul și turnăm compoziția de amidon. Pornim din nou focul și amestecăm într-una până începe să clocotească. Oprim focul și lăsăm să se răcească la temperatura camerei amestecând din când în când să nu facă pojghiță.
Asamblare:
Cu ajutorul unui robot de bucătărie mixam crema până se spumează ușor. Nu mixați prea mult că riscați să se taie.
În funcție de nr de foi de clătite pe care le-am obținut împărțim atât crema cât și jeleul în părți egale cu nr de clătite. Astfel într-un inel de tort punem o clătită, ungem cu cremă, jeleu de afine și tot așa până terminăm atât cu clătitele, crema și jeleul.
Decorăm cu afinele proaspete și dăm la rece până a doua zi când îndepărtăm inelul și porționăm.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.