De ce Tort Zărand cu afine și smântână, pentru decorul pe care l-am făcut și nici nu cred să fi găsit o denumire mai bună pentru această tort delicios cu foi subțiri cu miere și cremă fină de smântână.
Finețea acestui tort este pur și simplu o încântare a simțurilor și a gustului în același timp. Ingredientele de calitate folosite, dar și modul de preparare fac ca rezultatul să fie spectaculos de bun, mai ales pentru cei care iubesc prăjiturile albe fără cacao. Poate fi făcut și sub formă de prăjitură, însă pentru acest lucru nu vom mai tăia foile în două și de aici mai puțină manoperă. Dar pentru un eveniment special chiar nu mai contează că e tort sau prăjitură, important e să-l facem cu drag și cu multă atenție și satisfacțiile vor veni la final.
Chiar a ieșit extrem de fin si de aromat, cu 10 straturi subțiri și elegante deopotrivă, crema fină de smântână doar completând tabloul unui desert perfect cu afine! Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente pentru jeleul de afine:
Prima dată ne ocupăm de jeleul de afine:
Într-o craticioară punem la foc 400 g afine, zeama de lămâie, 150 g zahăr, le zdrobim astfel încât să obținem lichid și fierbem 2-3 minute din momentul în care a început să clocotească.
Oprim focul și le mixăm bine cu ajutorul unui blender.
Dizolvăm amidonul în apa rece, turnăm peste piureul de afine și punem din nou la foc mic până începe să fiarbă și se leagă. Consistența va trebui să fie asemeni unei smântâni.
Amestecăm din când în când până se răcește să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Topim untul.
Batem ouăle și le dăm deoparte.
Punem mierea la înfierbântat adăugăm bicarbonatul, amestecăm până începe să facă o spumă densă și albă după care oprim focul.
Adăugăm untul și omogenizăm. Dăm deoparte să se tempereze.
Într-un castron punem smântâna, praful de sare, iaurtul, zahărul și mixăm până se omogenizează.
Adăugăm în compoziția de smântână ouăle bătute, extractul de vanilie, compoziția de miere și omogenizăm.
Încorporăm și făina cernută iar cu ajutorul unui tel amestecăm bine până se obținem o compoziție omogenă. Din acest aluat facem 5 foi de de 35/28 cm.
Întindem aluatul cu ajutorul unei spatule, apoi coacem foile pe hârtie pergament sau de foaie de silicon, astfel foile rămân perfect drepte și nu se încrețesc. Coacem 7-8 minute la 180 grade sau până se rumenesc ușor și prind culoarea chihlimbarului.
Mod de preparare pentru cremă:
Omogenizăm bine smântâna cu ajutorul unui tel.
Batem frișca până lasă forme ușoare, adăugăm zahărul pudră și continuăm să batem până se întărește ușor.
Adaugăm smântâna mixată în frișcă și mixăm pe viteza cea mai mică până se îmbină perfect smântâna cu frișca.
Asamblare:
Împărțim jeleul în 4 părți egale.
Tăiem foile în 2 părți egale fie pe lung, fie pe lat.
Punem o foaie, 120 g cremă de smântână, nivelăm, a doua foaie, 80 g cremă de smântână o parte de jeleu și tot așa până terminăm cu cremă. Sper că am fost înțeles 🙂 pe foile impare vom pune 120 g de cremă iar pe cele pare câte 80 g de cremă plus o parte de jeleu. Ultima va rămâne pentru decor pe care eu l-am făcut cu crema rămasă, afine și jeleu, dar puteți să îl faceți cu ce vă place.
Dăm la rece pentru minim 6 ore după care poate fi tăiat și servit! Să vă fie de folos!