Tort Zărand cu afine și smântână

( 4.9 out of 5 )
Loading...
Tort Zărand cu afine și smântână
  • -16 pServings+
  • 60 mTimp de preparare
  • 30 mTimp de gatire
  • 1:30 hGata in
Print Recipe

Tort Zărand cu afine și smântână

De ce Tort Zărand cu afine și smântână, pentru decorul pe care l-am făcut și nici nu cred să fi găsit o denumire mai bună pentru această tort delicios cu foi subțiri cu miere și cremă fină de smântână.

Tort Zărand cu afine și smântână

Finețea acestui tort este pur și simplu o încântare a simțurilor și a gustului în același timp. Ingredientele de calitate folosite, dar și modul de preparare fac ca rezultatul să fie spectaculos de bun, mai ales pentru cei care iubesc prăjiturile albe fără cacao. Poate fi făcut și sub formă de prăjitură, însă pentru acest lucru nu vom mai tăia foile în două și de aici mai puțină manoperă. Dar pentru un eveniment special chiar nu mai contează că e tort sau prăjitură, important e să-l facem cu drag și cu multă atenție și satisfacțiile vor veni la final.

Chiar a ieșit extrem de fin si de aromat, cu 10 straturi subțiri și elegante deopotrivă, crema fină  de smântână doar completând tabloul unui desert perfect cu afine! Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată.

Tort Zărand cu afine și smântână

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem Tort Zărand cu afine și smântână

Ingrediente pentru foi:

  • 3 ouă mari
  • 130 g zahăr
  • 190 g miere
  • 7 g bicarbonat
  • 130 g iaurt cu 3% grăsime
  • 90 g smântână cu 20% grăsime
  • 110 g unt cu minim 82% grăsime
  • 330 făină albă tip 550
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru cremă:

  • 500 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 500 g smântână fermentată cu 18/20% grăsime
  • 160 g zahăr pudră

Ingrediente pentru jeleul de afine:

  • 400 g afine
  • 150 g zahăr tos
  • Zeama de la o lămâie
  • 20 g amidon
  • 50 ml apă rece

Prima dată ne ocupăm de jeleul de afine:

Într-o craticioară punem la foc 400 g afine, zeama de lămâie, 150 g zahăr, le zdrobim astfel încât să obținem lichid și fierbem 2-3 minute din momentul în care a început să clocotească.

Intr-o craticioară punem afinele

Oprim focul și le mixăm bine cu ajutorul unui blender.

Oprim focul și le mixăm

Dizolvăm amidonul în apa rece, turnăm peste piureul de afine și punem din nou la foc mic până începe să fiarbă și se leagă. Consistența va trebui să fie asemeni unei smântâni.

Dizolvăm amidonul

Amestecăm din când în când până se răcește să nu facă pojghiță. 

Mod de preparare pentru foi:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Topim untul.

Batem ouăle și le dăm deoparte.

Punem mierea la înfierbântat adăugăm bicarbonatul, amestecăm până începe să facă o spumă densă și albă după care oprim focul.

Punem mierea la înfierbântat

Adăugăm untul și omogenizăm. Dăm deoparte să se tempereze.

Adăugăm untul

Într-un castron punem smântâna, praful de sare, iaurtul, zahărul și mixăm până se omogenizează.

Într-un castron punem smântâna

Adăugăm în compoziția de smântână ouăle bătute, extractul de vanilie, compoziția de miere și omogenizăm.

Adăugăm compoziția de ouă, extractul de vanilie

Încorporăm și făina cernută iar cu ajutorul unui tel amestecăm bine până se obținem o compoziție omogenă. Din acest aluat facem 5 foi de de 35/28 cm.

Încorporăm și faina cernută

Întindem aluatul cu ajutorul unei spatule, apoi coacem foile pe hârtie pergament sau de foaie de silicon, astfel foile rămân perfect drepte și nu se încrețesc. Coacem 7-8 minute la 180 grade sau până se rumenesc ușor și prind culoarea chihlimbarului.

Coacem foile

Mod de preparare pentru cremă:

Omogenizăm bine smântâna cu ajutorul unui tel.

Batem frișca până lasă forme ușoare, adăugăm zahărul pudră și continuăm să batem până se întărește ușor.

D9CD8CA4-6574-43E6-840F-C518085AF1F3.jpeg

Adaugăm smântâna mixată în frișcă și mixăm pe viteza cea mai mică până se îmbină perfect smântâna cu frișca.

Adăugăm smântâna mixată în frisca

Asamblare:

Împărțim jeleul în 4 părți egale.

Tăiem foile în 2 părți egale fie pe lung, fie pe lat.

Taiem foile in doua

Punem o foaie, 120 g cremă de smântână, nivelăm, a doua foaie, 80 g cremă de smântână o parte de jeleu și tot așa până terminăm cu cremă. Sper că am fost înțeles 🙂 pe foile impare vom pune 120 g de cremă iar pe cele pare câte 80 g de cremă plus o parte de jeleu. Ultima va rămâne pentru decor pe care eu l-am făcut cu crema rămasă, afine și jeleu, dar puteți să îl faceți cu ce vă place.

Asamblare

Dăm la rece pentru minim 6 ore după care poate fi tăiat și servit! Să vă fie de folos!

Tort Zărand cu afine și smântână

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password