Azi vă ispitesc cu o bunătate de prăjitură cu blaturi umede de cacao, cremă de dulceață de lapte, biscuiți, dulceață de coacăze și glazură de ciocolată, Prăjitura Daria.
Un adevărat răsfăț cu coacăze, cremă de dulceață de lapte, biscuiți și o glazură de ciocolată, toate într-un delicioasă rețetă care poartă numele uneia dintre finuțele mele prăjitura Daria.
Deși la prima vedere pare destul de complicat, este mult mai simplu decât vă puteți imagina.
Fină, cremoasă și delicioasă, nouă ne-a plăcut atât de mult încât a intrat pe lista celor cu repetiție, blat de cacao, cremă de lapte condensat, dulceață de lapte, biscuiți si glazura de ciocolată se contopesc perfect într-un desert perfect echilibrat ușor dulce acrișor și puțin amărui datorită ciocolatei negre.
Sper că v-am făcut poftă și cu această ocazie vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului simplu de preparare.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru crema de dulceață de lapte:
Ingrediente adiacente cremei:
Ingrediente pentru glazură:
Mod de prepare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm fundul unei tăvi de 24/24 cm cu hârtie de copt.
Separăm ouăle.
Într-un castron amestecăm făina cu praful de copt și le cernem.
Într-o craticioară punem laptele, zahărul, cacaua, untul și le încălzim pe foc, atât cât să se topească zahărul și untul. Lăsăm să se răcească complet.
Adăugăm gălbenușurile și omogenizăm bine.
Batem albușurile spumă cu praful de sare până obținem o consistentă fermă.
Acum încorporăm și făina în compoziția de cacao. Omogenizăm.
În 3 tranșe încorporăm în albușurile spumă compoziția de cacao și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule de Silicon.
Turnăm în tavă și dăm la cuptor pentru 38-40 de minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult că se va întări prea tare blatul.
Scoatem blatul din cuptor și îl punem pe un grătar să se răcească complet.
Mod de preparare pentru crema de dulceață de lapte:
Primul lucru de care ne vom ocupa este laptele condensat pe care îl vom pune cu tot cu cutie la fiert pentru 2:30 ore, într-o oală cu apă. Neaparat pe timpul fierberii conservele trebuie sa fie acoperite de apă. După trecerea timpului de fierbere, scoatem cutiile afară și le lăsăm să se răcească pentru minim 2-3 ore în funcție și de cât de cald este în bucătărie. Eventual după temperare o punem la frigider pentru o oră. În fotografie apare orientativ cum se face, însă dumneavoastră veți pune 2 cutii la fiert.
Spumăm untul și adăugăm dulceața de lapte, mixăm până obținem o cremă ușor aerată și consistentă.
Sfărmăm biscuiții, astfel încât să obținem un amestec ușor grosier. După cum se poate vede în fotografie, eu am pus jumătate de biscuiți cu cacao și jumătate de biscuiți Oreo, pentru contrast.
Asamblare:
După răcire tăiem “burta” blatului și o dăm deoparte, apoi tăiem în 2 părți egale.
Punem un blat și ungem cu jumătate din cantitatea totală de dulceață de coacăze.
Jumătate din crema de dulceață de lapte
Distribuim uniform biscuiții și îi presăm ușor în cremă, apoi cealaltă jumătate de crema de dulceață de lapte.
Distribuim din loc în loc dulceața de coacăze rămasă.
Punem al doilea blat, presăm ușor atât cât să facă priză și dăm deoparte.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată cu dulceață de lapte:
Punem smântâna la înfierbântat iar când dă în clocot adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute și omogenizăm.
Încorporăm și dulceața de lapte rămasă care trebuie musai să fie la temperatura camerei și amestecăm bine până obținem o compoziție fină și omogenă.
Ungem partea superioară a prăjiturii cu glazura de ciocolată și dăm la rece, musai până a doua zi.
Iar de aici nu îmi rămâne decât să vă doresc Spor la treabă și poftă bună!
Inspirație dintr-o carte pe care am luat-o din Slovacia cu rețete tradiționale 🙂