De multă vreme ma tot bate la cap Alex să îi fac prăjitura Emily cu căpșuni, e drept într-o variantă mult mai simplă, dar acum chiar îmi pare rău că nu am făcut-o până acum.
Este atât de ușor de făcut și ingredientele sunt atât de simple și la îndemâna tuturor, iar acum în sezon aș putea spune că sunt chiar ieftine.
Blatul de vanilie ușor fraged și umed, cremă de vanilie fiartă, căpșuni din belșug, totul completat cu o bezea fină de căpșuni cu lămâie.
Inițial prăjitura era doar cu o bezea simplă, dar am zis că e musai să îi aduc un aer mai elegant si o notă mai profundă de căpșuni, așa că am adăugat căpșuni în bezea.
Este atât de fină, de aromată și de de gustoasă încât nu te mai saturi să o mănânci! Este atât de răcoritoare și lejeră încât va fi prăjitura noastră atât timp cât va ține perioada căpșunilor.
Acum vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente pentru bezeaua cu căpșuni:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă cu dimensiunile de 25/35 cm
Amestecăm gălbenușurile cu uleiul și le dăm deoparte.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm gălbenușurile și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 15-16 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și mai lăsăm blatul încă 2-3 minute în tava în care s-a copt, apoi îl punem pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru cremă:
Într-un castron amestecăm gălbenușurile cu făina și 100 de mililitri din cantitatea totală de lapte, amestecând bine pentru a obține o compoziție fină și omogenă.
Punem restul de 300 ml de lapte cu zahărul la fiert.
Când începe să clocotească laptele adăugăm treptat compoziția de gălbenușuri și reducem focul. Amestecăm într-una pentru a nu se face cocoloașe. Fierbem 3-4 minute la foc mic. Lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei amestecând din când în când să nu se facă pojghiță.
Frecăm untul până se spumează și încorporăm treptat compoziția de gălbenușuri, omogenizăm după fiecare.
Turnăm un strat subțire de cremă peste blat. Punem căpșunile tăiate jumătăți cu partea tăiată în jos, presăm ușor.
Punem si cealaltă parte de cremă peste căpșuni, nivelăm si dăm la rece.
Mod de preparare pentru bezeaua de căpșuni:
Punem într-un ibric zeama de lămâie, zahărul la foc mic amestecând din când în când și fierbem până se topește zahărul.
Când zahărul este complet topit adăugăm dulceața de căpșuni și mai fierbem 1-2 minute având grijă să nu se caramelizeze.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă urme ușoare asemeni unei zăpezi moi. Încorporăm treptat compoziția de căpșuni fierbinte și mixăm până se răcește complet.
Turnăm bezeaua peste cremă si dăm la rece pentru minim 1 oră după care putem tăia și servi.
Spor la treabă și poftă bună!