Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie, extra-delicioasă din cale afară aș putea spune fără nici un fel de modestie, efectiv o combinație perfectă între mere, nuci și vanilie, cremoasă si aromată cu gust de toamnă târzie, ba chiar aș spune început de iarnă.
Și bine că e toamnă că uite-așa mai stau pe acasă și îmi mai vin idei datorită timpului liber pe care îl am la dispoziție. Totul a pornit de la niște mere călite cu care vroiam să fac o prăjitură fragedă cu mere, însă am uitat de aluat în congelator și acolo a rămas, vedem noi până când.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare descris pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru foaia de bezea cu nucă
5 albușuri
Un praf de sare
180 g zahăr tos
60 g faină albă tip 000
10 g amidon
100 g nucă măcinată
Ingrediente pentru stratul de mere
700 g mere gata curățate fără cotor
150-200 g zahăr tos
50 g unt cu minim 80% grăsime
Ingrediente pentru crema de vanilie
600 ml lapte
5 gălbenușuri
70 g amidon
200 g zahăr
Un praf de sare
1 lingura extract de vanilie
150 ml smântână din lapte pentru frișcă
100 g zahăr pudră
5 g gelatină
25 ml apă rece
Mod de preparare pentru stratul de mere
Dăm merele pe răzătoarea cu ochiuri mari și le punem împreună cu zahărul și untul la călit până scade tot sucul. Trebuie să obținem o compoziție legată și fără zeamă. O dăm deoparte până se răcește complet.
Mod de preparare pentru blat
Într-un castron amestecăm făina cu nuca măcinată și amidonul.
Tapetăm fundul unei tavi mari de cuptor cu hârtie de copt. A mea are 35/45 cm.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Batem albușurile spumă cu praful de sare iar când lasă forme ușoare la suprafață adăugăm treptat zahărul și continuăm să batem până obținem o spună fermă iar zahărul este complet topit.
Încorporăm în două tranșe amestecul de nuci cu făina și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule cu mișcări largi până se omogenizează.
Turnăm în tava tava tapetată cu hârtia de copt și dăm la cuptor pentru 12-14 minute (180 grade) sau până trece testul scobitorii.
Transferăm pe un grătar și îndepărtăm cu grijă hârtia de copt. Rulăm cu tot cu hârtie, nu prea strâns să nu rupem blatul.
Mod de preparare pentru crema de vanilie cu frișcă
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală. O dăm la rece până când vom avea nevoie de ea.
Într-un castron amestecăm gălbenușurile cu 100 ml de lapte, amidonul și dăm deoparte.
Punem laptele cu zahărul, extractul de vanilie intr-o crăticioară și când începe să clocotească adăugăm în for subțire compoziția de gălbenușuri amestecând încontinuu până se îngroașă. Dăm deoparte și amestecăm ocazional până se temperează și ajunge la temperatura camerei pentru a nu face pojghiță.
Când este temperată, adăugăm gelatina topită și hidratată, amestecăm energic pentru se încorpora și să nu facă cocoloașe.
Când s-a răcit încorporăm frișca bătută in 2-3 tranșe și amestecăm ușor.
Asamblare
Desfacem cu grijă blatul și îl ungem cu compoziția de mere, lăsând de un deget neacoperit. Punem 1/3 din cantitatea totală de cremă, o întindem și pe aceasta lăsând cam 5 cm neacoperit.
Rulăm și dăm la rece pentru o oră după care ungem Rulada cu crema rămasă și presărăm nuca coaptă tocată grosier. Ruladă cu mere, nuci și cremă de vanilie este gata de servit. Spor la treabă și să vă fie de folos!